Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
4439 bytes afegits ,  19:27 10 feb 2023
Pàgina nova, en el contingut: «thumb|250px|Representació de les lavandeires per la nit Les lavandeires (en espanyol lavanderas, en vasc garbigileak, en asturi…»
[[File:Lavandières.jpg|thumb|250px|Representació de les lavandeires per la nit]]

Les lavandeires (en [[espanyol]] lavanderas, en vasc garbigileak, en asturià llavanderes),​ són esperits de la mitologia gallega i del folclore espanyol, en orige en la mitologia celta, que també apareixen en el nort d'[[Espanya]] i Portugal, Bretanya, França, Escòcia i Irlanda.

Segons les diferents llegendes o mits són velles arrugades que freqüenten els [[Riu|rius]], lavaders i fonts, a on treballen en gest hipnòtic i incansable, invitant als que passen prop a ajudar-les (i si li demanen que els ajude a escórrer la roba, deurà anar en conte de no fer-ho en el mateix sentit que elles).

A voltes se les representa dormint en les branques de les carrasques o en les grutes dels boscs, i en moltes tradicions apareixen en nits de [[lluna]] plena (o també sense lluna) a la vora dels rius, a on llaven els llançols tacats en [[sanc]] que mai desapareix. Víctimes d'una maldicció o superstició semblen referir-se a dònes que varen morir en el part o que varen deixar morir als seus fills sense batejar-los (en la versió catòlica tradicional). Demanen ajuda als vius per a retortillar i escurrir els seus llançols, i si per por o insolidariat es neguen, el gest pot causar-los la mort.

En la mitologia celta arreplegada en les llegendes de Cu Chulainn, el [[druïda]] amic del protagoniste li advertix abans de la batalla de que hi ha una lavandeira en el riu i que si ell s'acosta allí morirà. L'héroe li respon que no tem que un fantasma llave roba ensanguinada. I, més tart, mor en la batalla.

== Atres característiques ==
Es presenten com a dònes (jóvens o velles) que es poden vore les nits de lluna plena o en les primeres llums de l'alba, que llaven en els rius o fonts llançols o draps, normalment tacats de sanc i que demanen als transeünts que els ajuden a escórrer les penyores que acaben de llavar.

* Si la dòna és major tindrà el cabell [[blanc]] i el rostre molt arrugat. Els seus [[Ull|ulls]] solen estar enrogits i visten de [[negre]] o [[groc]]. Tenen una veu desagradable i li les reconeix molt be pel sò que fan en les pales colpejant els llançols que estan llavant en l'aigua.

* Si la dòna és jove, tindrà gran bellea i sol ser apanollada (cabell roig). Normalment se les sent cantar i tenen una veu molt seductora.​
Per estes característiques, d'ací prové la llegenda de la Siguanaba, una versió americana d'esta mateixa llegenda que es diu que és una dòna que llava roba pels rius, estanys o fonts d'aigua, que seduïx als hòmens per a despuix matar-los. De fet, són el mateix personage, la llegenda del qual va ser duta pels conquistadors espanyols a [[Amèrica]], en tal de controlar la població indígena en el nou món.​

Hi ha històries que diuen que si vols trobar-te en una lavandeira deuràs recórrer 7 o 9 fonts d'aigua, de les que no sequen en [[estiu]]. Quan vages per la sèptima o la novena segur que et trobaràs en una d'elles.

== Referències ==
* Bousquet, Antón (2018). The World Of The Gauls. Foundation(s) of a Celtic Philosophy. Koadig. p. 37-38.
* Caesar, Julius; Hammond, Carolyn (translator) (1998). The Gallic War. The Gallic War, p. 128. ISBN 0-19-283582-3
* Cotterell, Arthur (1997). «The Encyclopedia of Mythology: Classical, Celtic, Norse». Anness Publishing Ltd.
* Eliade, Mircea. Historia de las ideas y las creencias religiosas II. De Gautama Buda al triunfo del cristianismo. Buenos Aires: 1999, p. 176
* [https://xaviercadalso.lavozdelsocio.com/la-leyenda-de-las-lavanderas-de-la-noche-lo-mas-insolito/ La leyenda de las lavanderas de la noche]
* [https://ekiria.org/cultura-sociedad-magica/historia-magicka/mitologia-gallega Mitologia Gallega]

== Bibliografia ==
* Campos, Viviana (2003). El Mágico Mundo de los Celtas. Grijalbo: Buenos Aires, 2003. ISBN 978-950-28-0297-8
* D'Arbois de Jubainville, H. «El Ciclo Mitológico irlandés y la mitología céltica». Barcelona, 1987
* Green, Miranda. Symbol and image in celtic religious art. Routledge. Nueva York: 2004. pp. 88 - 89
* Mircea Eliade, A History of Religious Ideas, Vol. 2. University of Chicago Press (1982). § 171
* Monaghan, Patricia (2009), The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore, Infobase Publishing, ISBN 978-1-4381-1037-0

== Enllaços externs ==
{{commonscat|Myths_and_legends_from_Brittany}}

[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia celta]]
38 974

edicions

Menú de navegació