2948 bytes afegits
, 17:22 9 feb 2023
[[File:Page_158_illustration_in_More_English_Fairy_Tales.png|thumb|250px|Ilustració d'un Cait Sith]]
Els '''Cait Sith''' (en [[gaèlic escocés]]: [kʰaht̪ ˈʃiː]) o Cait Sídhe (en [[irlandés]]: [kat̪ˠ ˈʃiː]) són criatures provinents de la mitologia escocesa o irlandesa. La paraula Cait significa gat en Gaèlic. Per una atra part, els Sidhe són una raça de sers sobrenaturals, equivalent a les fades. Lliteralment Cait Sith o Cait Sidhe significa gats fada.
Els habitants de les terres altes d'[[Escòcia]] no confiaven en el gat sith. Ells creïen que podria furtar l'[[ànima]] d'una persona abans de ser reclamada pels deus si passava sobre el cadàver abans del sepeli. També es creïa que un gat sith beneiria qualsevol casa en la que se li deixara un plat de llet fòra per a que ell beguera, puix les cases que no deixaren un plat de llet serien maldides i les seues vaques secarien.
Alguns creïen que els Cait Sídhe podrien prendre la forma d'una bruixa que tenia a la seua volta la capacitat de transformar-se en gat. Les bruixes en esta capacitat serien capaces de canviar de forma humana a la forma de gat només huit voltes d'acort a la llegenda. Podien optar per transformar-se en gat una novena volta, pero llavors deurien ser gats pel restant de les seues vides. Esta llegenda podria ser la raó de que es diga en la cultura anglosaxona que els gats tenen nou vides.
== Descripció ==
Els descriuen com a gats grans, del tamany de gossos, de pelaje [[negre]] i taques [[Blanc|blanques]] en el pit. La llegenda diu que estes criatures cacen per les Terres Altes escoceses. El folclore popular també sugerix que els Cait Sìth no són realment fades, sino [[Bruixa|bruixes]] transformades. Les llegendes al voltant d'estes criatures són més comunes en el folclore escocés, si ben també poden trobar-se algunes referències en l'irlandés.
== Referències ==
* "Belenus." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014
* [https://archive.org/details/moreenglishfairy00jacoiala Jacobs, Joseph (1894). «The King o' the Cats»]
* [http://deborahmacgillivray.co.uk/scotlore_caitsidhe.htm MacGillivray, Deborah. «The Cait Sidhe»]
== Bibliografia ==
* Campos, Viviana (2003). El Mágico Mundo de los Celtas. Grijalbo: Buenos Aires, 2003. ISBN 978-950-28-0297-8
* D'Arbois de Jubainville, H. «El Ciclo Mitológico irlandés y la mitología céltica». Barcelona, 1987
* Delamarre, Xavier (2003). Dictionnaire de la langue gauloise : une approche linguistique du vieux-celtique continental [Diccionario de la lengua gala: un enfoque lingüístico del celta antiguo continental] (en [[francés]]) (2e éd. rev. et augm edición). Errance. pp. 55-56. ISBN 2-87772-237-6. OCLC 354152038
* Shuker, Karl P.N. (1989). Mystery Cats of the World. Robert Hale: London, 1989. ISBN 0-7090-3706-6
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia celta]]