Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
95 bytes afegits ,  16:23 27 set 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
L''''història de Belize''' es remonta a mils d'anys. La civilisació maya es va estendre a l'àrea de Belize entre el 1500 a. C. i el 1200 a. C. i va florir fins a aproximadament el 1000 d. C. Varis llocs de ruïnes mayes, inclosos Cahal Pech, Lamanai, Lubaantun, Altun Ha i Xunantunich, reflectixen la civilisació alvançada i la població molt més densa d'eixe periodo. Les primeres incursions europees registrades en la regió varen ser realisades per conquistadors i misioners espanyols en el sigle XVI. Un dels atractius de la zona era la disponibilitat de campeig, que també va atraure als colons britànics.
+
L''''història de Belize''' es remonta a mils d'anys. La civilisació maya es va estendre a l'àrea de Belize entre el 1500 a. C. i el 1200 a. C. i va florir fins a aproximadament el [[1000]] d. C. Varis llocs de ruïnes mayes, inclosos Cahal Pech, Lamanai, Lubaantun, Altun Ha i Xunantunich, reflectixen la civilisació alvançada i la població molt més densa d'eixe periodo. Les primeres incursions europees registrades en la regió varen ser realisades per conquistadors i misioners espanyols en el [[sigle XVI]]. Un dels atractius de la zona era la disponibilitat de campeig, que també va atraure als colons britànics.
   −
Belize no es va denominar formalment "Colónia d'Hondures Britànica" fins a 1862. Es va convertir en colónia de la corona en 1871. Posteriorment, es varen promulgar varis canvis constitucionals per a ampliar el govern representatiu. El Govern Autònom Intern es va otorgar en giner de 1964. El nom oficial del territori es va canviar d'Hondures Britànica a Belize en juny de 1973, i es va otorgar l'independència total el 21 de setembre de 1981.
+
Belize no es va denominar formalment "Colónia d'Hondures Britànica" fins a l'any [[1862]]. Es va convertir en colónia de la corona en [[1871]]. Posteriorment, es varen promulgar varis canvis constitucionals per a ampliar el govern representatiu. El Govern Autònom Intern es va otorgar en [[giner]] de [[1964]]. El nom oficial del territori es va canviar d'Hondures Britànica a Belize en [[juny]] de [[1973]], i es va otorgar l'independència total el [[21 de setembre]] de [[1981]].
    
== Era prehispànica ==
 
== Era prehispànica ==
 
[[Archiu:Belize.AltunHa.Panorama.01.jpg|thumb|250px|Temples d'Altun Ha.]]
 
[[Archiu:Belize.AltunHa.Panorama.01.jpg|thumb|250px|Temples d'Altun Ha.]]
El territori de l'actual nació de [[Belize]] va estar dins de l'òrbita cultural dels [[mayes]], la gran civilisació que va dominar [[Mesoamèrica]] fins a l'arribada dels [[conquistador]]s espanyols. Entre els sigles II i X de l'era cristiana es va viure l'época d'esplendor d'esta cultura. Si ben no existix una unitat política mesoamericana, la ciutat mexicana de [[Teotihuacán]] eixercia una gran influència. Eixa influència va permetre el sorgiment d'estats en [[Centroamèrica]].
+
El territori de l'actual nació de [[Belize]] va estar dins de l'òrbita cultural dels [[mayes]], la gran civilisació que va dominar [[Mesoamèrica]] fins a l'arribada dels [[conquistador]]s espanyols. Entre els [[sigle II|sigles II]] i [[Sigle X|X]] de l'era cristiana es va viure l'época d'esplendor d'esta cultura. Si ben no existix una unitat política mesoamericana, la ciutat mexicana de [[Teotihuacán]] eixercia una gran influència. Eixa influència va permetre el sorgiment d'estats en [[Centroamèrica]].
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 12: Llínea 12:  
{{Història d'Amèrica}}
 
{{Història d'Amèrica}}
    +
[[Categoria:Història]]
 
[[Categoria:Belize]]
 
[[Categoria:Belize]]
119 872

edicions

Menú de navegació