Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
37 bytes afegits ,  19:30 18 set 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Canadà]] és un país en més de 38 millons d'habitants que ocupa el  
 
[[Canadà]] és un país en més de 38 millons d'habitants que ocupa el  
nort de [[Norteamèrica]]. Els primers habitants de la regió varen ser diversos pobles provinents de [[Siberia]], que varen aplegar a través del [[estret de Bering]], i una miqueta més vesprada varen aplegar els últims pobles inuit ([[esquimal]]s) provinents de [[Àsia]].
+
[[nort]] de [[Norteamèrica]]. Els primers habitants de la regió varen ser diversos pobles provinents de [[Siberia]], que varen aplegar a través del [[estret de Bering]], i una miqueta més tart varen aplegar els últims pobles inuit ([[esquimal]]s) provinents de [[Àsia]].
   −
Despuix de la [[Colonisació europea d'Amèrica|aplegada dels europeus a Amèrica]], atres països europeus varen aplegar en busca de noves terres. #Colon de [[Anglaterra]] i [[França]] varen aplegar a la partix nort d'Amèrica i varen lluitar per mantindre's allí. França va establir dos colónies a principis del 1600 en lo que és hui Canadà: Canadà pròpiament dit (o "[[Quebec]]") en la marge nort del riu Sant Lorenzo, i la colónia de [[Acadia]] (en francés Acadie), en lo que és hui [[Nou Brunswick]] i [[Nova Escòcia]].
+
Despuix de la [[Colonisació europea d'Amèrica|aplegada dels europeus a Amèrica]], atres països europeus varen aplegar en busca de noves terres. Colons de [[Anglaterra]] i [[França]] varen aplegar a la part nort d'Amèrica i varen lluitar per mantindre's allí. França va establir dos colónies a principis de l'any [[1600]] en lo que és hui Canadà: Canadà pròpiament dit (o "[[Quebec]]") en la marge nort del riu Sant Lorenzo, i la colónia d'[[Acadia]] (en francés Acadie), en lo que és hui [[Nou Brunswick]] i [[Nova Escòcia]].  
Despuix de vàries batalles entre França i Anglaterra, estes colónies varen ser conquistades pels anglesos en el sigle XVIII. No obstant, pese a que la colónia de'Acadie va ser destruïda i els seus habitants dispersats, la colónia de Quebec va sobreviure en drets reconeguts a mantindre el seu llenguage i lleis pròpies franceses, a canvi de la fidelitat al Regne Unit.  
     −
Despuix de l'independència d'Estats Units, els #colon anglesos que es varen mantindre lleals a la mare pàtria (el Regne Unit) varen emigrar a Canadà. A través de tractats en les tribus aborigens, els #colon es varen establir principalment en lo que és hui [[Ontari]].
+
Despuix de vàries batalles entre França i Anglaterra, estes colónies varen ser conquistades pels anglesos en el [[sigle XVIII]]. No obstant, pese a que la colónia de'Acadie va ser destruïda i els seus habitants dispersats, la colónia de Quebec va sobreviure en drets reconeguts a mantindre el seu llenguage i lleis pròpies franceses, a canvi de la fidelitat al Regne Unit.  
   −
A diferència dels [[Estats Units]], que varen lluitar per la seua independència, Canadà va evolucionar de forma pacífica. A través d'un tractat acceptat per la [[Victoria del Regne Unit|regna Victoria]], Canadà es va transformar en una federació en autogovern independent en 1867. Ara, els canadencs celebren el «Dia de la Reina Victoria» en el tercer dilluns de maig, en agraïment i commemoració al segon monarca britànic de més llarc regnat (1837-1901).
+
Despuix de l'independència d'Estats Units, els colons anglesos que es varen mantindre lleals a la mare pàtria (el Regne Unit) varen emigrar a Canadà. A través de tractats en les tribus aborigens, els colons es varen establir principalment en lo que és hui [[Ontari]].
 +
 
 +
A diferència dels [[Estats Units]], que varen lluitar per la seua independència, Canadà va evolucionar de forma pacífica. A través d'un tractat acceptat per la [[Victoria del Regne Unit|regna Victoria]], Canadà es va transformar en una federació en autogovern independent en l'any [[1867]]. Ara, els canadencs celebren el «Dia de la Reina Victoria» en el tercer [[dilluns]] de [[maig]], en agraïment i commemoració al segon monarca britànic de més llarc regnat ([[1837]]-[[1901]]).
    
[[Categoria:Història de Canadà| ]]
 
[[Categoria:Història de Canadà| ]]
120 494

edicions

Menú de navegació