Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1439 bytes afegits ,  13:49 11 jul 2009
sense resum d'edició
Llínea 12: Llínea 12:     
Va haver una gran repressió  i sobretot en els castells i viles partidaris de “L'Unió Aragonesa”, d'esta manera va quedar neutralisat el poder de la burguesia Valenciana.
 
Va haver una gran repressió  i sobretot en els castells i viles partidaris de “L'Unió Aragonesa”, d'esta manera va quedar neutralisat el poder de la burguesia Valenciana.
 +
 +
==L'Unió Aragonesa==
 +
Els privilegis de l''''Unió d'Aragó''' van ser concedits en [[1287]] pel rei [[Alfons III el Franc]], a qui, lliteralment, li van ser arrancats. En si, estos privilegis eren el resultat d'una llarga lluita de nobles, mesnaders i infançons dels regnes de [[Regne d'Aragó|Aragó]] i [[Regne de València|València]], aixina com del [[comtat de Ribargoza]].
 +
 +
Van ser producte d'una rebelió oberta per part de la noblea. A diferència de la de [[1283]], no van participar tots les fraccions integrants de la [[Corona d'Aragó]] ni les grans ciutats com [[Valéncia]] i [[Barcelona]], pero sí que va prendre part la ciutat de [[Saragossa]], capital de la Corona.
 +
 +
Les seues exigències radicals van costar la pèrdua de l'equilibri entre el Rei i el regne, estament base de la Corona aragonesa. El [[Justícia d'Aragó]] va condenar estos privilegis en [[1301]] i els va derogar. Davall [[Pere IV el Cerimoniós]] es restauren en [[1347]]. El Rei, no content en esta situació, va derrotar a l'Unió a l'any següent en la [[batalla d'Épila]]. No obstant, com  compensació a la pèrdua dels furs de l'Unió, establix uns que llimiten el poder real i otorguen algunes garanties al poble. L'acceptació de llímits per part del Rei era peça clau en una política conciliadora en respecte als extremismes de la Unió. Aixina es constituirien els primitius [[Furs de Sobrarbe]].
 +
{{Traduït de|es|Unión de Aragón}}
    
==Batalles==
 
==Batalles==
1821

edicions

Menú de navegació