Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1621 bytes afegits ,  19:33 2 ago 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[File:Throat Diagram.png|thumb|250px|Gola]]
+
[[File:Human-nose.jpg|thumb|right|<center>'''Nas'''.</center>]]
 +
El '''nas''' és una protuberància que forma part del sistema respiratori en els vertebrats. És l'orgue de l'[[olfat]] i l'entrada del tracte respiratori.
   −
La '''gola''' és la part anterior del [[coll]], davant de la [[columna vertebral]]. L'[[hioide|os hioides]] i la [[clavícula]] són els únics ossos situats en la gola dels [[mamífers]]. La gola conté diversos vasos sanguineus, diversos músculs de la [[faringe]], la [[tràquea]] i l'[[esòfac]].
+
== Anatomia ==
 +
El '''nas''' es dividix en dos compartiments separats pel [[tabic nassal]], els quals tenen dos orificis d'eixida denominats narines. Per l'atre costat, el '''nas''' acaba en unes obertures que comuniquen en la [[faringe]].
   −
Si bé en [[anatomia]] humana es considera la gola com a la part compresa entre el vel del [[paladar]] i l'entrada de l'[[esòfac]] i la [[laringe]], consta aixina i principalment per la faringe. Un punt molt important de la gola és l'[[epiglotis]], un cartílac en forma de tapa que separa l'esòfac de la tràquea i evita el pas del menjar o de líquit durant la deglució.
+
En les parets laterals dels cornalons se troben uns [[Os|ossos]] esponjosos nomenats [[cornets]], que s'encarreguen de calfar i netejar l'aire que va cap als [[pulmó|pulmons]]. Davall de cada cornet existixen uns espais denominats meats, que són els que comuniquen el nas en els [[sens paranassals]].
    +
L'armassó òsseu del '''nas''' està constituït per ossos, [[cartílec|cartílecs]] durs i cartílecs molls. Els ossos durs formen la part superior i els laterals del pont, els [[cartílecs]] formen els laterals dels cornalons i el propi tabic nassal.
 +
 +
Les parets nassals estan revestides per mucoses que tenen com a funció essencial l'acondicionament de l'aire inhalat. Ademés, la mucosa atrapa i lleva la pols i els gérmens de l'aire quan s'introduïxen en el '''nas'''.
 +
 +
El '''nas''' és l'orgue a on residix el sentit de l'[[olfat]]. En l'epiteli olfatiu es troba la [[pituïtària groga]], constituïda per un grup de cèlules nervioses en pèls microscòpics nomenats [[cilis]]. Estos estan recoberts de receptors sensibles a les molècules de l'olor. Hi han uns 20 tipos distints de receptors, cada u dels quals s'encarrega d'una classe determinada de molècules d'olor. Estes cèlules establiran sinàpsis en les [[neurona|neurones]] dels bulps olfatoris, que manaran les senyals al [[cervell]].
 +
 +
== Triàngul de la mort ==
 +
En els sers humans, degut a la naturalea especial del fluix sanguíneu del [[nas]] i la seua àrea circumdant, existixen riscs de que una infecció puga estendre's al cervell, quadro d'extrema gravetat. Per esta raó, l'àrea compresa entre les vores de la boca i el pont del nas, inclòs el nas i el maxilar es coneixen com el triàngul de la mort.
 +
 +
== Vore també ==
 +
 +
* [[Olfat]]
 +
* [[Cornaló]]
 +
* [[Furgar-se el nas]]
 +
 +
[[Categoria:Salut]]
 
[[Categoria:Anatomia humana]]
 
[[Categoria:Anatomia humana]]
 
[[Categoria:Parts del cos]]
 
[[Categoria:Parts del cos]]
 +
[[Categoria:Sistemes d'òrguens]]
 +
[[Categoria:Òrguens dels sentits]]
 +
[[Categoria:Sistema respiratori]]
126 635

edicions

Menú de navegació