Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 185: Llínea 185:  
===Guerra de Successió ===
 
===Guerra de Successió ===
 
{{AP|Guerra de successió}}
 
{{AP|Guerra de successió}}
En la mort de [[Carles II d'Espanya|Carles II]] a principis del [[sigle XVIII]] el Regne de Valéncia se veé immers en la guerra civil entre els dos candidats als tro. U dels dos que tenien dret a regnar, tant per proximitat de parentesc com per desig de l'anterior monarca, era [[Felip V d'Espanya|Felip V]] de la dinastia dels [[Borbons]] net de [[Lluís XVI de França]]. L'atre candidat era el germà de l'emperador d'[[Àustria]] l'[[Archiduc Carles d'Àustria]]. El primer era recolçat per [[França]] i el segon per [[Anglaterra]] i [[Holanda]] degut a que no volien que França tinguera tant de poder. A l'inici del seu regnat Felip V encara no havia renunciat a la corona francesa i no jurà els [[Furs de Valéncia]] per a ocupar-se de problemes en [[Nàpols]], condicions posades per Carles II.
+
En la mort de [[Carles II d'Espanya|Carles II]] sense descendència en l'any [[1700]] el Regne de Valéncia se veé immers en la guerra civil entre els dos candidats als tro. U dels dos que tenien dret a regnar, tant per proximitat de parentesc com per desig de l'anterior monarca, era [[Felip V d'Espanya|Felip V]] de la dinastia dels [[Borbons]] net de [[Lluís XVI de França]]. L'atre candidat era el germà de l'emperador d'[[Àustria]] l'[[Archiduc Carles d'Àustria]]. El primer era recolçat per [[França]] i el segon per [[Anglaterra]] i [[Holanda]] degut a que no volien que França tinguera tant de poder. A l'inici del seu regnat Felip V no havia complit en totes les condicions posades per Carles II, encara no havia renunciat a la corona francesa i no anà a [[Valéncia]] a jurar els [[Furs de Valéncia|Furs]] per a ocupar-se de problemes en [[Nàpols]].
   −
Durant la [[guerra de successió]], en el Regne de Valéncia les classes altes d'aristócrates i burgessos apoyaren al Borbó i foren nomenats [[Botiflers]] imitadors de la [[cultura francesa]]. Les classes més humilts apoyaren al Austríac i foren nomenats [[Maulets]]. Als Maulets se'ls prometiren les terres dels nobles pero despuix de lluitar per l'Archiduc no complí la seua promesa, aixina que se revelaren per lo que els seus dirigents foren ajusticiats.
+
Durant la [[guerra de successió]], en el Regne de Valéncia les classes altes d'aristócrates i burgessos apoyaren al Borbó i foren nomenats [[Botiflers]] imitadors de la [[cultura francesa]]. Les classes més humilts apoyaren al Austríac i foren nomenats [[Maulets]]. Als Maulets se'ls prometiren les terres dels nobles pero despuix de lluitar per l'Archiduc no complí la seua promesa.
    
La [[Batalla d'Almansa]] la guanyaren els francesos que derrotaren a anglesos i holandesos la qual inclinà la guerra. Les potències firmaren el [[Tractat d'Utrecht]] pel qual reconegueren a Felip rei d'Espanya a canvi de territoris i drets espanyols.
 
La [[Batalla d'Almansa]] la guanyaren els francesos que derrotaren a anglesos i holandesos la qual inclinà la guerra. Les potències firmaren el [[Tractat d'Utrecht]] pel qual reconegueren a Felip rei d'Espanya a canvi de territoris i drets espanyols.
   −
Com a conseqüència el nou rei reformà la distribució de poder en els [[Decrets de Nova Planta]]. [[Els Furs]] valencians, entre atres, foren derogats deixant al Regne sense autonomia i reconiximent. En el seu lloc s'impongué una llei homogénea basada en [[Furs de Castella]], encara que modificats, en l'intenció d'imitar als absolutistes francesos.  
+
Com a conseqüència el nou rei reformà la distribució de poder en els [[Decrets de Nova Planta]]. Els [[Furs de Valéncia|Furs valencians]], entre atres, foren derogats deixant al Regne sense autonomia i reconiximent. En el seu lloc s'impongué una llei homogénea basada en [[Furs de Castella]], encara que modificats, en l'intenció d'imitar als absolutistes francesos.
    
===L'Ilustració valenciana===
 
===L'Ilustració valenciana===
3841

edicions

Menú de navegació