1529 bytes afegits
, 17:48 14 nov 2021
El desenroll de la socialdemocràcia en el [[sigle XX]] va contribuir a que la [[Folga|folga laboral]] deixara d'estar severament penalisada. Fon llavors quan el dret a la folga fon reconegut internacionalment com un dret essencial dels treballadors constitutiu de la [[llibertat sindical]]. Es tracta d'un dels drets de segona generació, que es reconeix en l'actualitat en la majoria dels ordenaments interns i en tractats internacionals d'alcanç universal com el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.
== Dret a la folga en Espanya ==
El Dret a la fola està reconegut en Espanya per mig de la Constitució de 1978 en el seu artícul 28:
{{Cita|1. Tots tenen dret a sindicar-se lliurement. La llei podrà llimitar o exceptuar l'eixercici d'este dret a les Forces o Instituts armats o als demés Cossos somesos a disciplina militar i regularà les peculiaritats del seu eixercici per als funcionaris públics. La llibertat sindical comprén el dret a fundar sindicats i a afiliar-se al de la seua elecció, aixina com el dret dels sindicats a formar confederacions i a formar organisacions sindicals internacionals o a afiliar-se a les mateixes. Ningú podrà ser obligat a afiliar-se a un sindicat.
2. Es reconeix el dret a la folga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos. La llei que regule l'eixercici d'este dret establirà les garanties precises per a assegurar el manteniment dels servicis essencials de la comunitat.}}
== Vore també ==
* [[Folga]]
* [[Llibertat sindical]]