4483 bytes afegits
, 17:44 3 jul 2020
Una '''puça''' (Del llatí ''pūlĭce'', mat. sign.), en castellà ''pulga'', és un [[insecte]] paràsit de la família dels pulícits, de l'orde dels dípters, de dos o tres milímetros de llargària, sense ales, antenes curtes, cames llargues i fortes que li permeten botar a gran distància, que perfora la pell de persones i animals i els chupla la sanc.
Les puces són paràsits externs hematòfacs de diversos animals i poden eixecutar bots llarcs en proporció al seu tamany, podent aixina alcançar fàcilment a nous hostes, gràcies a que en les seues articulacions posseïxen resorts de la proteïna més elàstica coneguda, la resilina, igual que atres insectes com el [[saltamartí]] i les [[Llangosta|llangostes]]. Es coneixen unes 1.900 espècies, vàries de les quals poden transmetre malalties diverses, com el [[tifus]], la [[pesta]] negra o bubònica, o les [[Ténia|ténies]].
== Característiques ==
Les puces són invertebrats menuts (d'uns 1,5 a 3,3 mm. de llarc) carixen d'ales, molt àgils, de color generalment obscur (per eixemple, la puça dels gats és de color rojós-pardenc), que conten en un mecanisme bucal de tubos especialment adaptat per a poder alimentar-se de la sanc dels seus hostes. Tenen el cos comprimit lateralment, lo que lis permet desplaçar-se en facilitat entre els pèls o plomes de l'hoste. Tenen les pates llargues i les trasseres estan adaptades per al bot, que pot ser de fins a 18 cm. en direcció vertical i 33 cm. en direcció horisontal. Açò representa una distància de fins a 200 voltes la seua pròpia llongitut, lo que convertix a les puces en el millor saltador entre els animals en relació en el seu tamany corporal. El cos de la puça és dur, polit, i està cobert en molts pèls i espines curtes dirigides cap a arrere. Esta característica els assegura un trànsit de corregut entre els cabells de l'hoste. La durea del seu cos els permet soportar grans pressions (provablement com a resultat d'una adaptació per a sobreviure el rascat, etc.), fins i tot l'eixercida pels dits humans.
== Cicle vital ==
Les puces són insectes holometàbols, és dir, tenen metamorfosis completa i passen per un complet cicle vital en estadis d'ou, larva, buba i adult. El periodo en que es completa el cicle d'ou a adult varia de dos semanes a huit mesos depenent de la temperatura, humitat, aliment i espècie. Normalment, despuix d'alimentar-se de sanc, la femella deposita entre 15 i 20 ous per dia, fins a 600 en tota la seua vida, usualment sobre l'hoste, normalment en animals pero també en humans.
== Malalties ==
En la major part dels casos les puces són només una molèstia per als seus hostes, pero algunes persones i animals sofrixen una reacció alèrgica a la saliva de la puça, produint-se erupció. Les picadures de puça generalment tenen com a resultat la formació d'unes zones inflamades i llaugerament elevades que produïxen coentor i que tenen un sol punt de picadura en el centre.
No obstant, les puces poden transmetre malalties com el tifus i la devastadora pesta bubònica, transmesa entre rosegadors i humans per la puça de la rata d'aigüera (Nosopsyllus fasciatus) i la puça de la rata negra (Xenopsylla cheopis).
La puça comuna (Pulex irritans), la del gos (Ctenocephalides canis) i la del gat (Ctenocephalides felis) poden ser hostes intermediaris de cestodos (ténies o solitàries) com Dipylidium caninum o Hymenolepis diminuta les quals poden parasitar a l'home.
== Expressions valencianes ==
El [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)], definix una série d'expressions valencianes relatives a la paraula puça:
* Com una puça, loc. Se diu d'una cosa extremadament menuda.
* Fer d'una puça un cavall, loc. Exagerar en extrem.
* No aguantar puces de ningú, loc. No tolerar burles ni ofenses de ningú.
* Tindre males puces, loc. Tindre poca paciència, irritar-se fàcilment, tindre mal humor.
* Tirar-se o espolsar-se les puces de damunt, loc. Refugir les responsabilitats, molèsties o preocupacions.
* Traure ad algú la puça de l'orella, loc. Escarmentar-lo, castigar-lo per a que s'avee a complir els seus deures.
== Enllaços externs ==
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Siphonaptera Puça en Wikipedia]
* [https://diccionari.llenguavalenciana.com/entries/search?t=pu%C3%A7a Puça - [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] - [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)]