Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1832 bytes afegits ,  10:54 27 jun 2020
Pàgina nova, en el contingut: «'''Adolf Pizcueta i Alfonso''' (Valéncia, 1901 - 1989) fon un polític i promotor cultural valencià. == Biografia == Adolf Pizcue…»
'''Adolf Pizcueta i Alfonso''' ([[Valéncia]], [[1901]] - [[1989]]) fon un polític i promotor cultural [[Valencians|valencià]].

== Biografia ==

Adolf Pizcueta fon president de la [[Joventut Valencianista]] en l'any [[1921]], havia colaborat en [[Pàtria Nova]], pero en [[1923]] es va separar d'[[Unió Valencianista Regional]] en el grup lliberal que promogué la revista [[Valéncia Nova]]. Colaborà també en ''El Crit de la Muntanya (sic)'', ''Nostra Parla'' i ''Correspondencia de Valencia''.

En l'any [[1928]] fundà i dirigí l'editorial La Estrella i fon un dels directors de [[Taula de Lletres Valencianes]], des d'on en 1932 va impulsar l'unificació ortogràfica dels idiomes valencià i català per al [[Regne de Valéncia]] baix les [[Normes de Castelló]].

En l'any [[1933]] contactà en [[Enric Valor]] i en [[Miquel Duran i Tortajada]], i en ells va dirigir en [[1935]] la societat Proa i el seu orgue d'expressió, Timó. També fon membre fundador de l'[[Agrupació Valencianista Republicana]] i dirigí el [[Avant (semanari)|semanari Avant]].

Durant la [[Guerra Civil Espanyola]] va permanéixer en Valéncia i formà part de la delegació valenciana en el II Congrés Internacional de Defensa de la Cultura de [[1937]].

Despuix de la guerra es va dedicar a empreses editorials en valencià el Regne de Valéncia, a pesar de les prohibicions, aixina com a la secció de lliteratura i filologia de [[Lo Rat Penat]]. Promogué el recomençament de l'editorial La Estrella en [[1962]], i presidí la [[Fundació Cayetano Huguet]] i la societat de publicacions Bibliovasa. En [[1978]] fon nomenat vicepresident d'[[Acció Cultural del País Valencià]] (sic). En [[1985]] donà la seua biblioteca a la [[Biblioteca de Valéncia]] i en [[1987]] va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
25 094

edicions

Menú de navegació