Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
660 bytes afegits ,  11:37 3 ago 2019
sense resum d'edició
Llínea 4: Llínea 4:  
| peu =  
 
| peu =  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
| ocupació = Farmacèutic i bibliotecari
+
| ocupació = Llingüiste, farmacèutic i bibliotecari
 
| data_naix = [[1853]]   
 
| data_naix = [[1853]]   
 
| lloc_naix = [[Vilarreal]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_naix = [[Vilarreal]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[1914]]
 
| data_mort = [[1914]]
| lloc_mort = [[Vilarreal]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
+
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
}}
'''Josep Nebot Pérez''' ([[1853]]-[[1914]]) naixqué en [[Vilarreal]], llicenciat en [[Farmàcia]], membre del cos d'archivers, bibliotecaris i arqueòlecs es feu càrrec de la biblioteca de la Facultat de Medicina de l'[[Universitat de Valéncia]], fon vicepresident de [[Lo Rat Penat]]. Nebot era tot un intelectual en una preparació i activitat universitària ben important.
+
'''Josep Nebot Pérez''' ([[Vilarreal]], [[1853]] - [[Valéncia]], [[1914]]). Fon un llingüiste [[Valencians|valencià]], farmacèutic de professió.
   −
==Premis i publicacions==
+
== Biografia ==
Nebot fon premiat en els [[Jocs Florals]] de [[1885]], rebé el Premi de l'[[Institut Mèdic Valencià]] en [[1896]] per la memòria ''Plantas medicinales cuyo cultivo conviene adoptar en el reino de Valencia'', confeccionà el [[Catálogo de libros que componen la Biblioteca de la Facultad de Medicina de Valencia]] en [[1898]], escrigué dos noveles i [[Apuntes para una Gramática Valenciana Popular]] en [[1894]].  Al final de tota una vida d'estudi sobre la [[llengua valenciana]] i, alvançant-se a tots, publicà el ''[[Tratado de Ortografía Valenciana Clásica]] '' en [[1910]], obra que li prologà [[Teodor Llorente]].
  −
Nebot fon el primer que denuncià, des d'estes pàgines de [[Las Províncias]] en [[1887]], l'introducció del catalanisme llingüístic en [[Valéncia]] de mà d'alguns escritors en estes paraules: "''los que llamamos catalanistas propiamente dichos, aunque se les llama escritores valencianos, se rigen por los diccionarios, gramáticas y modelos catalanes, y no cambian papallona, dintre, altre, surtir, aixecar, etc, por paloma, dins, atre, eixir, alçar, aunque los emplumen. Algunos de éstos creen (y lo dicen francamente) que la lliteratura valenciana y la catalana deben ser una sola.''"
     −
Nebot va fer esta mateixa denúncia 20 anys més tart en l'introducció de la seua ortografia de [[1910]] a on diu: "''los valencianos tenemos ya de antiguo nuestra lengua escrita propia y especial, y no se comprende siendo la cosa tan clara, que vayan los escritores valencianos dando tumbos y resbalones; unos echándose francamente en brazos de la Academia Española y aceptando para el valenciano les reglas ortográficas dictadas por ésta para el castellano; y otros haciendo algo mucho peor: adoptando en sus escritos no ya la ortografía, sino hasta la analogía y la sintaxis catalana, jurando, no obstante, y perjurando que escriben en valenciano puro y castizo''".
+
Josep Nebot naixqué en la ciutat de [[Vilarreal]], en la comarca de la [[Plana Baixa]]. Fon llicenciat en [[Farmàcia]], membre del cos d'archivers, bibliotecaris i antiquaris es feu càrrec de la biblioteca de la Facultat de Medicina de l'[[Universitat de Valéncia]], també fon vicepresident de l'entitat cultural valenciana [[Lo Rat Penat]]. Nebot era tot un intelectual en una preparació i activitat universitària ben important.
   −
"Ortografia Valenciana Clàssica" foren les primeres normes ortogràfiques del valencià publicades en 1910 per Josep Nebot i Pérez.
+
== Obra ==
   −
Se caracterisen per ser una ortografia valenciana pròpia i diferenciada, que en els seus punts fonamentals són els mateixos que els que el filòlec valencià [[Lluís Fullana]] adoptà per a redactar la "Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana" de [[1915]], que fon el primer treball que la [[Diputació de Valéncia]] encomanà al Centre de Cultura Valenciana, creat per la Diputació eixe mateix any i que hui és la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]. Esta adoptà fonamentalment les normes de Fullana per a elaborar l'[[Ortografia de la Llengua Valenciana]].  
+
Josep Nebot escrigué dos noveles i [[Apuntes para una Gramática Valenciana Popular]] en [[1894]]. Al final de tota una vida d'estudi sobre la [[llengua valenciana]] i, alvançant-se a tots, publicà el ''[[Tratado de Ortografía Valenciana Clásica]] '' en [[1910]], obra que li prologà [[Teodor Llorente]].
 +
 
 +
* ''Apuntes para una Gramática Valenciana Popular'' (Valéncia, 1894)
 +
* ''Tratado de ortografía valenciana clásica'' (Valéncia, 1910), prologat per [[Teodor Llorente]].
 +
 
 +
 
 +
== Premis ==
 +
 
 +
Nebot fon premiat en els [[Jocs Florals]] de [[1885]], rebé el Premi de l'[[Institut Mèdic Valencià]] en [[1896]] per la memòria ''Plantas medicinales cuyo cultivo conviene adoptar en el reino de Valencia'', confeccionà el [[Catálogo de libros que componen la Biblioteca de la Facultad de Medicina de Valencia]] en [[1898]].
 +
 
 +
== Denúncia al pancatalanisme ==
 +
 +
Nebot fon el primer que denuncià, des de les pàgines del periòdic ''[[Las Províncias]]'' en [[1887]], l'introducció del catalanisme llingüístic en [[Valéncia]] de mà d'alguns escritors en estes paraules:
 +
 
 +
{{Cita|''... los que llamamos catalanistas propiamente dichos, aunque se les llama escritores valencianos, se rigen por los diccionarios, gramáticas y modelos catalanes, y no cambian papallona, dintre, altre, surtir, aixecar, etc, por paloma, dins, atre, eixir, alçar, aunque los emplumen. Algunos de éstos creen (y lo dicen francamente) que la literatura valenciana y la catalana deben ser una sola.''}}
 +
 
 +
Nebot va fer esta mateixa denúncia 20 anys més tart en l'introducció de la seua ortografia de [[1910]] a on diu:
 +
 
 +
{{Cita|''... los valencianos tenemos ya de antiguo nuestra lengua escrita propia y especial, y no se comprende siendo la cosa tan clara, que vayan los escritores valencianos dando tumbos y resbalones; unos echándose francamente en brazos de la Academia Española y aceptando para el valenciano las reglas ortográficas dictadas por ésta para el castellano; y otros haciendo algo mucho peor: adoptando en sus escritos no ya la ortografía, sino hasta la analogía y la sintaxis catalana, jurando, no obstante, y perjurando que escriben en valenciano puro y castizo.''}}
 +
 
 +
== Primeres normes del valencià ==
 +
 
 +
El seu llibre titulat ''Tratado de Ortografia Valenciana Clàsica'', foren les primeres normes ortogràfiques de la llengua valenciana publicades en l'any 1910 per '''Josep Nebot i Pérez'''.
 +
 
 +
Se caracterisen per ser una ortografia valenciana pròpia i diferenciada, que en els seus punts fonamentals són els mateixos que els que el filòlec valencià [[Lluís Fullana]] adoptà per a redactar la ''[[Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana]]'' de [[1915]], que fon el primer treball que la [[Diputació de Valéncia]] encomanà al Centre de Cultura Valenciana, creat per la Diputació eixe mateix any i que hui és la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV). Esta adoptà fonamentalment les normes de Fullana per a elaborar l'[[Ortografia de la Llengua Valenciana]].  
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 26: Llínea 48:  
* [https://culturavalencianasite.wordpress.com/2017/03/01/sabies-que-en-lany-1910-es-feren-unes-normes-per-al-valencia-i-que-eren-independents-del-catala/ ¿Sabies que en l’any 1910 es feren unes normes per al valencià i que eren independents del català? - Cultura Valenciana]
 
* [https://culturavalencianasite.wordpress.com/2017/03/01/sabies-que-en-lany-1910-es-feren-unes-normes-per-al-valencia-i-que-eren-independents-del-catala/ ¿Sabies que en l’any 1910 es feren unes normes per al valencià i que eren independents del català? - Cultura Valenciana]
    +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
[[Categoria:Valencians]]
 
26 019

edicions

Menú de navegació