2069 bytes afegits
, 06:23 5 set 2018
La '''mandarina''' (paraula que prové del portugués ''mandarim'') és el fruit del [[Mandariner|mandariner]], pertanyent al grup dels hesperidis, en una polpa plena de gallons plens d'un suc molt dolç. Molt pareguda a la [[Taronja|taronja]], d'igual color ataronjat pero més chicoteta i fàcil de pelar.
La mandarina, semblat a la taronja, és de forma achatada per la part superior i inferior, clafoll de color ataronjat lluent, molt fàcil de separar, i polpa molt dolça. És el cítric més semblat a la taronja, encara que de menor tamany, sabor més aromàtic i en major facilitat per a llevar la seua pell en la majoria de les varietats, aixina com una acidea llaugerament inferior i una major proporció de sucres simples. Estes propietats fan que es considere una llepolia natural de fàcil consum per a jóvens i vells. La mandarina és molt bona per la seua vitamina A i C.
== Orige ==
La mandarina prové de les zones tropicals d'[[Àsia]]. Es creu que el seu nom es deu al color dels trages que utilisaven els mandarins, governants de l'antiga [[China]]. Es pot afirmar que és una fruta originària de China i [[Indochina]]. El seu cultiu es va introduir en [[Europa]] en el [[sigle XIX]]. En l'actualitat, els principals paisos productors són: China, [[Espanya]], [[Mèxic]], [[Brasil]], [[Argèlia]], [[Veneçola]], [[Colòmbia]], [[Marroc]], [[Israel]], [[Japó]], [[Uruguay]], [[Paraguay]], [[Bolívia]], [[Perú]] i [[Equador]].
== Varietats ==
Les mandarines es classifiquen en tres grans grups:
* [[Clementina|Clementines]] (Citrus reticulata var. Clementina)
* Satsumes (Citrus unshiu)
* Híbrits.
A voltes es considera a les Clemenvilla o Novas com un atre grup. En Bolívia i en Veneçola es troba la mandarina Reina, que actualment s'exporta a [[Argentina]], país que posseïx la seua pròpia varietat, la mandarina Criolla.
=== Clementines ===
=== Satsumes ===
=== Híbrits ===
== Vore també ==
* [[Clementina]]
* [[Taronja]]
== Enllaços externs ==
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Mandarina Mandarina en Wikipedia]