Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
4 bytes afegits ,  11:23 3 dec 2017
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:Beatnik-534253961.jpg|thumb|200px|"Beatnik", dibuix de Jah Maya, en la característica barba "chivita", boina, camiseta a ralles, coll alt i ulleres obscures.]]
 
[[Archiu:Beatnik-534253961.jpg|thumb|200px|"Beatnik", dibuix de Jah Maya, en la característica barba "chivita", boina, camiseta a ralles, coll alt i ulleres obscures.]]
'''''Beatnik''''' és un terme inventat en [[1958]] pel periodiste nortamericà [[Herb Caen]] en la finalitat de parodiar i referir-se despectivament a la [[generació *beat|generació ''beat'']] i els seus seguidors, a penes mesos en acabant de que es publicara ''[[En el camí]]'' (''On the Road''), la novela-manifest del moviment escrita per [[Jack Kerouac]].
+
'''''Beatnik''''' és un terme inventat en l'any [[1958]] pel periodiste [[nortamericà]] [[Herb Caen]] en la finalitat de parodiar i referir-se despectivament a la [[generació beat|generació ''beat'']] i els seus seguidors, a penes mesos en acabant de que es publicara ''[[En el camí]]'' (''On the Road''), la novela-manifest del moviment escrita per [[Jack Kerouac]].
   −
Encara que els escritors ''beat'' varen rebujar el terme per despectiu, el mateix va ser adoptat i difòs àmpliament pels mijos de comunicació, aplicant-ho a un [[estereotip]] jovenil distinguible per la forma de vestir-se i arreglar-se que es va fer [[moda]], i relacionant-ho en una actitut procliu a la *holgazanería, el desenfré sexual, la violència, el vandalisme i les colles de delinqüents. En el temps la denominació va terminar sent aplicada de manera indiscriminada, tant a l'estereotip, com als artistes de la generació *beat i els seus seguidors.
+
Encara que els escritors ''beat'' varen rebujar el terme per despectiu, el mateix va ser adoptat i difòs àmpliament pels mijos de comunicació, aplicant-ho a un [[estereotip]] jovenil distinguible per la forma de vestir-se i arreglar-se que es va fer [[moda]], i relacionant-ho en una actitut procliu a l'holgazanería, el desenfré sexual, la violència, el vandalisme i les colles de delinqüents. En el temps la denominació va terminar sent aplicada de manera indiscriminada, tant a l'estereotip, com als artistes de la generació beat i els seus seguidors.
   −
Els ''*beats'' i els ''*beatniks'' es varen diluir en la segona mitat de la [[anys 1960|década dels xixanta]], immersos en els moviments contraculturals com els encarnats pels ''[[hippie]]s'', el ''[[Música roc|roc]]'', la [[revolució sexual]], les lluites @antirracista i contra la [[guerra de Vietnam]]. Fòra d'[[Estats Units]], abdós térmens ''beat'' i ''beatnik'' varen ser utilisats com a sinònims, sense percebre el sentit paródic del segon.
+
Els ''beats'' i els ''*beatniks'' es varen diluir en la segona mitat de la [[anys 1960|década dels xixanta]], immersos en els moviments contraculturals com els encarnats pels ''[[hippie]]s'', el ''[[Música roc|roc]]'', la [[revolució sexual]], les lluites antirracista i contra la [[guerra de Vietnam]]. Fòra d'[[Estats Units]], abdós térmens ''beat'' i ''beatnik'' varen ser utilisats com a sinònims, sense percebre el sentit paródic del segon.
    
==Bibliografia==
 
==Bibliografia==
120 790

edicions

Menú de navegació