Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina nova, en el contingut: «El '''nacionalisme valencià''', o '''valencianisme''', és un corrent de polític que aspira al màxim nivell d'autogovern de l'actual Comunitat Valenciana, ...».
El '''nacionalisme valencià''', o '''valencianisme''', és un corrent de polític que aspira al màxim nivell d'autogovern de l'actual [[Comunitat Valenciana]], com a conseqüència de la seua consideració com [[nació]] política, denominada [[País Valencià]], [[Nació Valenciana]] o [[Regne de Valéncia]], la qual cosa en última instància inclouria el dret a la [[autodeterminació]] de la [[Comunitat Valenciana]]. La seua consideració sobre quina és la seua "nació cultural".
[[Image:Senyera valenciana preautonòmica.svg|thumb|<small>Bandera de la preautonomia valenciana, ans de l'elecció de la [[senyera coronada valenciana]].</small>]]

== Corrents ==

Valéncia no és precisament nacionalista, pero actualment podem distinguir quatre tipos de [[nacionalisme]] o [[regionalisme]] valencià: 'el regionalista', el 'pancatalanista', el 'secessionista' i la 'tercera via'. Encara que de formes distintes, tots ells tracten de conseguir el màxim grau de sobirania per al poble valencià respecte de la resta de [[Espanya]].

===Valencianisme Regionalista o blaverisme===
[[Image:Real_senyera valenciana.svg|thumb|[[Senyera coronada valenciana]] (oficial)]]
El [[regionalisme]] és una doctrina política que defén la distinció d'una regió dins d'un Estat, sense reclamar la completa independència, com faria un partit nacionalista no independentista. Ho integren partits com [[Unió Valenciana]], [[Coalició Valenciana]] i tímidament [[Opció Nacionalista Valenciana]]. Defenen el [[Valencià]] com a llengua pròpia dels valencians i diferent del [[català]], per lo que ademés és un valencianisme secessionista i antipancatalanista. Fon el primer tipo de [[Nacionalisme]] o [[Regionalisme]] valencià que va conseguir representació en les [[Corts Valencianes]] en 6 escans de [[Unió Valenciana]]. Pero, per fracassos electorals, estos partits busquen la seua unió electoral per a conseguir representació.

Respecte a la bandera, defenen la [[Senyera coronada valenciana]], actualment oficial.

===Pancatalanisme o catalanisme===
[[Image:bandera_dels_països_catalans_(no_oficial).svg|thumb|<small>Bandera catalanista. Causa rebuig entre els valencians.</small>]]
Postula que la [[Comunitat Valenciana]] és un territori de [[llengua catalana]] i que forma part dels [[Països Catalans]]. Per això els partits que concorren en este pensament busquen fomentar i reforçar els llaços culturals i polítics dels supostos territoris de 'cultura catalana' (és a dir, [[Catalunya]] i [[Illes Balears]]); açò, en última instància, conduiria a la independència de la [[Comunitat Valenciana]] respecte a [[Espanya]], i a la formació d'un Estat polític dels [[Països Catalans]]. En este marc se situen actualment els partits [[ERPV|Esquerra Republicana del País Valencià]], el [[PSPV|Partit Socialista del País Valencià]] i el [[BNV|Bloc Nacionalista Valencià (BNV)]].Este pensament ideològic té moltes divergències entre els membres dels partits, i la majoria dels seus votants estan enganyats sobre la ideologia del partit, ya que els partits tracten d'amagar el seu [[pancatalanisme]] pel poc èxit que té en la [[Comunitat Valenciana]], pese a les grans cantitats de diners que gasta la [[Generalitat Catalana]] en publicitat a favor dels [[Països Catalans]] arribant fins a l'adoctrinament en les escoles, tal i com feien els [[nazisme|nazis]].

=== Valencianisme secessionista ===
[[Image:Senyera del nacionalisme blaver valencià.svg|thumb|<small>Bandera nacionalista blavera d'esquerres.</small>]]
L'objectiu d'este corrent és conseguir les majors cotes d'independència per a la [[Nació Valenciana]] (nom que designaria el territori contingut en l'actual [[Comunitat Valenciana]]), també a nivell cultural i llingüístic, negant la unitat de la llengua [[català|catalana]], i defenent que el [[valencià]] és una llengua distinta al [[català]]. A diferència del [[blaverisme]], sí que reivindiquen el dret d'autodeterminació del poble valencià, així com la independència política. Té una escassa implantació social pero, no obstant això, es reivindiquen a si mateixos com els hereus del valencianisme tradicional de preguerra, des de la fundació de [[Valéncia Nova]] en [[1904]]. A més a més, els militants d'este moviment s'autodenominen 'quarta via',

Els partits que representen esta ideologia son: [[Opció Nacionalista Valenciana]] i [[Esquerra Nacionalista Valenciana]], si be el primer recentment ha mostrat indicis de simpatia cap al moviment tercerviista.

===Tercera via===
Pertanyen a este moviment els partits que aglutinen l'ideari dels atres dos moviments, actualment integrats en el [[BNV|Bloc Nacionalista Valencià]] (en tendències [[pancatalanisme|pancatalanistes]]) i [[Opció Nacionalista Valenciana]]. Els principals trets del 'tercerviisme' són la creació d'una constitució sobirana de la [[Comunitat Valenciana]] que li permeta organisar-se en forma de 'República Valenciana', i la plena normalisació del [[valencià]], el qual reconeix com pertanyent al mateix sistema llingüístic que el [[català]], pero conservant els seus trets diferencials.

La bandera que representa al [[BNV]] és la [[marfega]], exactament igual a la catalana, se podria dir que la ideologia del [[BNV|Bloc Nacionalista Valencià]] és un [[catalanisme]] camuflat de [[valencianisme]], i els seus plans normalisadors acabaran imponent totes les formes catalanes i contribuint a la despareció de la cultura i la llengua valenciana en l'excusa de normativisar la llengua dels [[Països catalans]] inexistents.

Un atre partit que es podria considerar tercerviísta és [[Opció Nacionalista Valenciana]], pel fet de tindre ideologia progressista, republicana i acceptar les [[Normes de Castelló]] a pesar de no deixar de considerar-se un partit blaver que reivindica la independència del [[valencià]] respecte del català en la reivindicació de les [[Normes del Puig]] de la [[RACV]].

El [[Estatut de Benicàssim]] pot ser considerat com la primera plasmació de l'esperit tercerviísta; en ell, valencianistes d'una ideologia i d'una atra consensuaren una bandera, un nom per al territori i una descripció per a la llengua.

[[Categoria:Política]]

{{Internacional}}
20

edicions

Menú de navegació