Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2948 bytes afegits ,  11:12 2 maig 2009
Pàgina nova, en el contingut: «'''Capital mundial del llibre''' és un títul anual que otorga la UNESCO a una ciutat en reconeiximent de la qualitat dels seus programes per a promoure la d...».
'''Capital mundial del llibre''' és un títul anual que otorga la [[UNESCO]] a una ciutat en reconeiximent de la qualitat dels seus programes per a promoure la difusió del llibre, fomentar la llectura i la indústria editorial. Este reconeiximent fon creat en [[1996]] i es va començar a otorgar des del [[2001]].

Esta designació s'establix des del 23 d'abril de cada any fins al 22 d'abril de l'any immediatament següent ([[Dia Internacional del Llibre]]).

En el procés de nominació participen dins del comité de selecció: la Unió Internacional d'Editors (UIE - IPA), la Federació Internacional d'associacions de Bibliotecaris (IFLA) i la Federació Internacional de Llibrers (IBF). Els principals criteris utilisats per a esta selecció són:

* Nivell del compromís municipal, nacional i internacional, i impacte potencial del programa.

* Quantitat i qualitat d'activitats esporàdiques o permanents organisades, respectant plenament als diversos actors de la cadena de llibres, per la ciutat candidata en cooperació en organisacions professionals, nacionals i internacionals, que representen autors, editors, llibrers i bibliotecaris.

* Quantitat i qualitat de qualsevol atre proyecte significatiu que tinga com a objecte promoure i fomentar el llibre i la llectura.

* Conformitat en els principis de llibertat d'expressió, llibertat de publicar i difondre la informació, enunciats en l'Acte constitutiu de la UNESCO aixina com en els artículs 19 i 27 de la [[Declaració Universal dels Drets Humans]] i en l'Acort sobre la Importació d'objectes de caràcter educatiu, científic o cultural (Acort de Florència).

== Ciutats capitals mundials del llibre ==
Les següents ciutats han segut seleccionades com a capitals mundials del llibre:

*[[2001]],[[Madrit]] [[Espanya]]
*[[2002]],[[Aleixandria]] [[Egipte]]
*[[2003]],[[Nova Delhi]] [[Índia]]
*[[2004]],[[Anvers]] [Belgica]]
*[[2005]],|[[Montreal]] [[Canadà]]
*[[2006]],[[Torí]] [[Itàlia]]
*[[2007]],[[Bogotá]] [[Colòmbia]]
*[[2008]],[[Amsterdam]] [[Holanda]]
*[[2009]],[[Beirut]] [[Libano]]

==Enlaces externos==
* [http://www.bogotacapitalmundialdellibro.com/ Bogotá Capital Mundial del Llibre] Lloc oficial
* [http://mcml.canoe.com/en/ MCML - Montreal World Book Capital 2005–2006] Lloc oficial
* [http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=24079&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.Html Anunci de la UNESCO seleccionant a Torí com ciutat capital mundial del llibre 2006 ''(en anglés)'']
* [http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=27412&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.Html Anunci de la UNESCO seleccionant a Bogotà com ciutat capital mundial del llibre 2007 ''(en anglés)'']
* [http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=33332&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.Html Anunci de la UNESCO seleccionant a Àmsterdam com ciutat capital mundial del llibre 2008 ''(en anglés)'']

{{Traduït|es|Capital mundial del libro}}
[[Categoria:UNESCO]]
1821

edicions

Menú de navegació