Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
{{Traducció_automàtica}}
+
[[Image:Sede de la Academia de la Lengua Asturiana en Oviedo.jpg|thumb|right|300px|Sèu de l'Acadèmia de la Llengua Asturiana en [[Oviedo]].]]
[[Image:Sede de la Academia de la Lengua Asturiana en Oviedo.jpg|thumb|right|300px|Sèu de la Acadèmia de la Llengua Asturiana en [[Oviedo]].]]
+
L''''Acadèmia de la Llengua Asturiana''' (Academia de la Llingua Asturiana en [[asturià]]) és una institució del Govern d'Astúries que té com a fi l'estudi, promoció i defensa de l'asturià.
La '''Acadèmia de la Llengua Asturiana''' (Academia de la Llingua Asturiana en [[asturià]]) és una isntitució del Govern d'Astúres que té com a fi el estudi, promoció i defensa del asturià.
      
== Història ==
 
== Història ==
Els orígens de la A.Ll.A es remonten a finals del sigle XVIII, quan Jovellans (Xovellanos) i el canònic González de Posada intercanvien correspondència sobre la mateixa en 1791. El proyecte de Jovellans no pogué portar-se degut al seu desenterrament en Mallorca.
+
Els orígens de la A.Ll.A es remonten a finals del sigle XVIII, quan Jovellans (Xovellanos) i el canonge González de Posada intercanvien correspondència sobre la mateixa en 1791. El proyecte de Jovellans no pogué portar-se degut al seu desenterrament en Mallorca.
   −
En els anys 1920 es creà la Real Acadèmia Asturiana de les Arts i les Lletres (Real Academia Asturiana de les Artes y les Lletres), auspiciada per gent com Pin de Pría. Es dividia en quatre seccions, i son principal objectiu era realsiar un diccionari i una gramàtica asturianes i publicar una revista. El rest de seccions tenien com a fi el promocionar la lliteratura, el teatre i la música asturianes.
+
En els anys 1920 es creà la Real Acadèmia Asturiana de les Arts i les Lletres (Real Academia Asturiana de les Artes y les Lletres), auspiciada per gent com Pin de Pría. Es dividia en quatre seccions, i son principal objectiu era realisar un diccionari i una gramàtica asturianes i publicar una revista. Les demés seccions tenien com a fi el promocionar la lliteratura, el teatre i la música asturianes.
   −
En la tornada de la democràcia a Espanya el ent preautonòmic, el Consell Regional, aprobla la creació de l'actual acadèmia, que es fundaria el 15 de decembre de 1980. Els seus fins eren l'investigació i normalisació gramatical de les diferents varietats del asturià, inventariar el seu lèxic, promoure la seua difusió, regularisar la seua ensenyança, fomentar el seu us com a mig de expresió dels asturians, promoure concursos lliteraris i realisar estudis llingüístic.
+
En la tornada de la democràcia a Espanya, l'ent preautonòmic, el Consell Regional, aprova la creació de l'actual acadèmia, que es fundaria el 15 de decembre de 1980. Els seus fins eren l'investigació i normalisació gramatical de les diferents varietats de l'asturià, inventariar el seu lèxic, promoure la seua difusió, regularisar la seua ensenyança, fomentar el seu us com a mig d'expresió dels asturians, promoure concursos lliteraris i realisar estudis llingüístics.
    
[[Xosé Lluis García Arias]] fon el president desde la seua fundació hasda el any 2001. La seua sucesora en el càrrec és [[Ana Cano]]. La acadèmia té 21 membres de número, 19 membres corresponents i 15 acadèmics d'honor.
 
[[Xosé Lluis García Arias]] fon el president desde la seua fundació hasda el any 2001. La seua sucesora en el càrrec és [[Ana Cano]]. La acadèmia té 21 membres de número, 19 membres corresponents i 15 acadèmics d'honor.
Llínea 18: Llínea 17:     
== Enllaços Externs ==
 
== Enllaços Externs ==
*[http://www.academiadelallingua.com/ Página oficial de la Academia] (en asturiano)
+
*[http://www.academiadelallingua.com/ Página oficial de la Academia] (en asturià)
    
[[Categoria:Acadèmies de Llengua d'Espanya]]
 
[[Categoria:Acadèmies de Llengua d'Espanya]]

Menú de navegació