Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Image:France map Lambert-93 with regions and departments-occupation-es.svg|thumb|right|Mapa de França que indica les zones lliure (baix administració francesa) i ocupada pels alemans.]]
 
[[Image:France map Lambert-93 with regions and departments-occupation-es.svg|thumb|right|Mapa de França que indica les zones lliure (baix administració francesa) i ocupada pels alemans.]]
La '''Ocupació alemana de França''' en la [[Segona Guerra Mundial]] va ocórrer entre el 22 de juny de 1940 i decembre de 1944.
+
L''''Ocupació alemana de [[França]]''' en la [[Segona Guerra Mundial]] va ocórrer entre el [[22 de juny]] de [[1940]] i [[decembre]] de [[1944]].
    
== Història ==
 
== Història ==
Com a resultat de la derrota dels eixèrcits [[Aliats (Segona Guerra Mundial)|Aliats]] en la [[Batalla de França]], el Gabinet francés va buscar una cessació de les hostilitats en el [[Tercer Reich]]. El [[Armistici del 22 de juny de 1940|armistici]] es va firmar el 22 de juny de 1940 en Compiègne. Baix les seues condicions, el nort i oest de França varen ser ocupades per la [[Wehrmacht]] (eixèrcit alemà), el terç restant del país estava governat per un govern francés en sèu en [[Vichy]]. Ademés [[Alsacia-Lorena]] varen ser anexades pel [[Tercer Reich]] com en el periodo 1871-1918.
+
Com a resultat de la derrota dels eixèrcits [[Aliats (Segona Guerra Mundial)|Aliats]] en la [[Batalla de França]], el Gabinet francés va buscar una cessació de les hostilitats en el [[Tercer Reich]]. El [[Armistici del 22 de juny de 1940|armistici]] es va firmar el 22 de juny de 1940 en Compiègne. Baix les seues condicions, el nort i oest de França varen ser ocupades per la [[Wehrmacht]] (eixèrcit alemà), el terç restant del país estava governat per un govern francés en sèu en [[Vichy]]. Ademés [[Alsacia-Lorena]] varen ser anexades pel [[Tercer Reich]] com en el periodo [[1871]]-[[1918]].
   −
Quan els Aliats [[Operació Torch|varen desembarcar en el nort d'Àfrica]] el 8 de novembre de 1942, els alemans i italians varen ocupar immediatament la part lliure que quedava de França. La lliberació de França va començar el 6 de juny de 1944 en les forces aliades que varen desembarcar el [[Dia D]] i la [[Batalla de Normandía]] i va terminar en decembre del mateix any. La [[Lliberació de París|mateixa París va ser lliberada]]A les 21:22 hores de la nit del 24 d'agost de 1944, la 9.ª Companyia formada per anarquistes, comunistes i demés exiliats de l'Espanya Franquista va irrompre en el centre de París per la Porte d'Italie. En entrar en la plaça de l'Ajuntament, el semioruga espanyol "Ebre" va efectuar els primers dispars contra un nutrit conjunt de fusilers i ametralladores alemanes. El 25 d'agost de 1944  una alvançada de les forces aliades, al mando del [[Philippe Leclerc de Hauteclocque|General Leclerc]].
+
Quan els Aliats [[Operació Torch|varen desembarcar en el nort d'Àfrica]] el [[8 de novembre]] de [[1942]], els alemans i italians varen ocupar immediatament la part lliure que quedava de França. La lliberació de França va començar el [[6 de juny]] de [[1944]] en les forces aliades que varen desembarcar el [[Dia D]] i la [[Batalla de Normandía]] i va terminar en decembre del mateix any. La [[Lliberació de París|mateixa París va ser lliberada]] a les 21:22 hores de la nit del [[24 d'agost]] de 1944, la 9.ª Companyia formada per anarquistes, comunistes i demés exiliats de l'Espanya Franquista va irrompre en el centre de París per la Porte d'Italie. En entrar en la plaça de l'Ajuntament, el semioruga espanyol "Ebre" va efectuar els primers dispars contra un nutrit conjunt de fusilers i ametralladores alemanes. El [[25 d'agost]] de 1944  una alvançada de les forces aliades, al mando del [[Philippe Leclerc de Hauteclocque|General Leclerc]].
       
== Bombardejos aéreus ==
 
== Bombardejos aéreus ==
En al voltant de 75.000 civils morts i 550.000 tonellades de bombes tirades, França va ser, despuix de la [[Alemània nazi]], el segon país del [[Front Occidental (Segona Guerra Mundial)|Front Occidental]] més danyat pels bombardejats.<ref>[http://web.archive.org/web/http://www.cehd.sga.defense.gouv.fr/spip.php?article224 [[Centre d'études d'histoire de la défense]], ''Les bombardements alliés sur la France durant la Seconde Guerre Mondiale, Stratégies, bilans y asi superman derroto a batman
+
En al voltant de 75.000 civils morts i 550.000 tonellades de bombes tirades, França va ser, despuix de l'[[Alemanya nazi]], el segon país del [[Front Occidental (Segona Guerra Mundial)|Front Occidental]] més danyat pels bombardejats.<ref>[http://web.archive.org/web/http://www.cehd.sga.defense.gouv.fr/spip.php?article224 [[Centre d'études d'histoire de la défense]], ''Les bombardements alliés sur la France durant la Seconde Guerre Mondiale, Stratégies, bilans y asi superman derroto a batman
 
  humains'']</ref>  
 
  humains'']</ref>  
   −
Els bombardejos aliats varen ser particularment intensos abans i durant la [[Operació Overlord]] en [[1944]].
+
Els bombardejos aliats varen ser particularment intensos abans i durant l'[[Operació Overlord]] en [[1944]].
   −
== Vejau també ==
+
== Vore també ==
 
* [[Rethondes]]
 
* [[Rethondes]]
 
* [[França lliure]]
 
* [[França lliure]]
Llínea 28: Llínea 28:  
{{commonscat|Musée de l'*armée|l'Ocupació alemana.}}
 
{{commonscat|Musée de l'*armée|l'Ocupació alemana.}}
   −
[[Categoria:Expansionisme de l'Alemània nazi]]
+
[[Categoria:Expansionisme de l'Alemanya nazi]]
 
[[Categoria:França en la Segona Guerra Mundial]]
 
[[Categoria:França en la Segona Guerra Mundial]]
[[Categoria:Relacions Alemània-França]]
+
[[Categoria:Relacions Alemanya-França]]
 
[[Categoria:Relacions França-Itàlia]]
 
[[Categoria:Relacions França-Itàlia]]
 
[[Categoria:Itàlia en la Segona Guerra Mundial]]
 
[[Categoria:Itàlia en la Segona Guerra Mundial]]
119 862

edicions

Menú de navegació