Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
52 bytes afegits ,  10:00 8 oct 2016
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:Tartu Toomkiriku varemed 2012.jpg|397px|right]]
 
[[Archiu:Tartu Toomkiriku varemed 2012.jpg|397px|right]]
La '''catedral de Tartu''' (en [[idioma estoni|estoni]]: ''Tartu toomkirik'') és un de les fites de la ciutat de [[Tartu]] (Dorpat) en [[Estònia]]. L'edifici és ara una imponent ruïna en vistes a la ciutat baixa. En la menuda part que ha segut renovada ara es troba el museu de l'Universitat de Tartu, que l'universitat utilisa també per a grans recepcions.
+
La '''catedral de Tartu''' (en [[idioma estoni|estoni]]: ''Tartu toomkirik'') és un de les fites de la ciutat de [[Tartu]] (Dorpat) en [[Estònia]]. L'edifici és ara una imponent ruïna en vistes a la ciutat baixa. En la chicoteta part que ha segut renovada ara es troba el museu de l'Universitat de Tartu, que l'universitat utilisa també per a grans recepcions.
   −
La construcció de la catedral gòtica en el costat nort del tossal de la catedral provablement es va iniciar en la segona mitat del sigle XIII. Estava rodejada per un cementeri i les cases dels membres del capítul catedralici. La catedral va ser dedicada als Sants Pedro i Pablo, que eren també els sants patrons de la ciutat. Va ser la sèu del Bisbat de Dorpat, i un dels majors edificis religiosos d'Europa de l'Est.
+
La construcció de la catedral gòtica en el costat nort del tossal de la catedral provablement es va iniciar en la segona mitat del [[sigle XIII]]. Estava rodejada per un cementeri i les cases dels membres del capítul catedralici. La catedral va ser dedicada als Sants Pedro i Pablo, que eren també els sants patrons de la ciutat. Va ser la sèu del Bisbat de Dorpat, i un dels majors edificis religiosos d'[[Europa]] de l'Est.
   −
A mitan de la década de [[1520]], la Reforma protestant va aplegar a Tartu. El [[10 de giner]] de [[1525]] la catedral va ser greument danyada pels iconoclastes protestants, despuix de la qual cosa va caure cada volta més en decadència. Despuix de la deportació a Rússia de l'últim bisbe catòlic de Dorpat, Hermann Wesel (bisbe des de [[1554]] fins a [[1558]], i que va morir en [[1563]]), l'iglésia de la catedral va ser abandonada. Durant la Guerra de Livònia (1558-[[1583]]) les tropes russes varen devastar la ciutat. Quan en [[1582]] la ciutat va caure en mans dels polacs, els nous governants que eren [[catòlics romans]] varen planejar reconstruir la catedral, pero els plans varen ser abandonats per la subsegüent guerra polac-sueca ([[1600]]-[[1611]]). Un incendi en [[1624]] va agravar el dany.
+
A mitan de la década de [[1520]], la Reforma protestant va aplegar a Tartu. El [[10 de giner]] de [[1525]] la catedral va ser greument danyada pels iconoclastes protestants, per lo que va caure cada volta més en decadència. Despuix de la deportació a [[Rússia]] de l'últim bisbe catòlic de Dorpat, Hermann Wesel (bisbe des de [[1554]] fins a [[1558]], i que va morir en [[1563]]), l'iglésia de la catedral va ser abandonada. Durant la Guerra de Livònia (1558-[[1583]]) les tropes russes varen devastar la ciutat. Quan en [[1582]] la ciutat va caure en mans dels polacs, els nous governants que eren [[catòlics romans]] varen planejar reconstruir la catedral, pero els plans varen ser abandonats per la subsegüent guerra polac-sueca ([[1600]]-[[1611]]). Un incendi en [[1624]] va agravar el dany.
    
[[Categoria:Iglesias en ruïnes]]
 
[[Categoria:Iglesias en ruïnes]]
 
[[Categoria:Ruïnes d'Estònia]]
 
[[Categoria:Ruïnes d'Estònia]]
 +
[[Categoria:Arquitectura]]
 +
[[Categoria:Caedrals]]
 
[[Categoria:Catedrals del sigle XIV|Tartu]]
 
[[Categoria:Catedrals del sigle XIV|Tartu]]
 
[[Categoria:Catedrals d'Estònia|Tartu]]
 
[[Categoria:Catedrals d'Estònia|Tartu]]
124 521

edicions

Menú de navegació