Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
4239 bytes afegits ,  09:37 28 set 2016
Pàgina nova, en el contingut: « El '''Govern''' (del grec: κυβερνέιν ''kybernéin'' 'pilotar un barco' també 'dirigir, governar') és el principal pilar del [[Estat]...»

El '''Govern''' (del [[grec antic|grec]]: κυβερνέιν ''kybernéin'' 'pilotar un barco' també 'dirigir, governar') és el principal pilar del [[Estat]], l'autoritat que dirigix, controla i administra les seues institucions, la qual consistix en la conducció [[política]] general o eixercici del [[poder eixecutiu]] de l'Estat. En eixe sentit, habitualment s'entén per tal [[organisació|orgue]] (que pot estar format per un [[president]] o [[primer ministre]] i un número variable de [[ministre|ministres]]) al que la [[Constitució]] o la norma fonamental d'un [[Estat]] atribuïx la [[funció eixecutiva|funció]] o [[poder eixecutiu]], i que eixercix el [[poder polític]] sobre una [[societat]]. També pot ser l'orgue que dirigix qualsevol comunitat política.<ref>[http://buscon.rae.es/draeI/SrvltObtenerHtml?IDLEMA=82619&NEDIC=Si] ''[[DRAE]]''. Consultado el 16 de febrero de 2012.</ref>

Més estretament "Govern" significa al conjunt dels ministres; és dir, és sinònim de "gabinet".

== Introducció ==
En térmens amplis, el Govern és el conjunt d'institucions, estructures administratives i persones que eixercixen les diverses activitats estatals, denominades comunament [[poders de l'Estat]] ([[funcions de l'Estat]]). El Govern, en sentit propi, tendix a identificar-se en l'activitat [[política]] i més en particular en el [[poder eixecutiu]].

El Govern no és lo mateix que l'Estat, està vinculat a est per l'element poder. El Govern passa, canvia i es transforma, mentres que l'Estat permaneix, encara que històricament pot experimentar algunes transformacions en alguns aspectes. En eixe sentit, el Govern és el conjunt dels òrguens directors d'un Estat a través del com s'expressa el poder estatal, per mig del [[orde jurídic]]. Pot ser analisat des de tres punts de vista: segons els seus actors, com un conjunt de funcions, o per les seues institucions.

Molts autors consideren que l'objectiu del Govern és crear un sistema d'auto-protecció social para i en totes les persones que viuen en l'Estat, que siga segur al llarc determini, autofinançable, de molt bona calitat i sense [[corrupció política|corrupció]]. Prioritàriament assegurar el futur de la salut, educació, treball, sustente i vivenda.

A diferències de les [[ONG]], el Govern recapta aportacions obligatòries de tots els membres de l'Estat, usualment monetaris i en ocasions en forma de servici personal obligat, per a construir infraestructura i servicis públics.

Els experts en ciències polítiques classifiquen les diferents classes de Govern de diverses maneres. Referent ad açò, la ''[[Encyclopædia Britannica]]'' explica: “Existix la distinció clàssica entre Governs segons la cantitat de governants: el que és eixercit per un sol home ([[monarquia]] o [[tirania]]), per una minoria ([[aristocràcia]] o [[oligarquia]]), o per la majoria ([[democràcia]])”.{{cr}}

A voltes els Governs es classifiquen segons les seues institucions més importants (parlamentarisme, Govern d'un gabinet), segons els seus principis bàsics d'autoritat política (tradicional, carismàtic), segons la seua estructura econòmica, o segons el seu us o abús del poder. “Encara que cap d'estos principis d'anàlisis comprén tot aspecte —comenta esta obra de referència—, cada u té certa validea.”{{cr}}

Històricament, els primers Governs varen sorgir en societats en economies més complexes en els existien excedents econòmics per a coordinar el ple aprofitament dels recursos humans, naturals, instalacions i ferramentes. En la major part de societats els Governs sostenen buscar el màxim de benefici social, encara que en alguns estats oligàrquics explícitament el Govern dia defendre els interessos d'algun grup social. Dins de les *instuticiones de Govern, destaca el [[poder eixecutiu]] com a coordinador principal del Govern (en ocasions fins i tot es confon el terme Governe en el mateix "poder eixecutiu"). Junt a este poder, es considera que el [[poder llegislatiu]] també és part del Govern com a generador de lleis i el [[poder judicial]] com a àrbit entre conflictes entre diferents agents, que tracta d'assegurar el compliment de les lleis.















{{Traduït de|es|Gobierno}}
Usuari anónim

Menú de navegació