Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3037 bytes afegits ,  10:09 20 set 2016
sense resum d'edició
Llínea 65: Llínea 65:     
Bucarest, és una de les majors atraccions turístiques, ademés de ser la capital i la ciutat més gran de '''Romania'''. La ciutat de Sibiu fon designada com capital cultural d'[[Europa]] en el [[2007]], junt en [[Luxemburc]].
 
Bucarest, és una de les majors atraccions turístiques, ademés de ser la capital i la ciutat més gran de '''Romania'''. La ciutat de Sibiu fon designada com capital cultural d'[[Europa]] en el [[2007]], junt en [[Luxemburc]].
 +
 +
== Economia ==
 +
Despuix de la [[Segona Guerra Mundial]], els recursos econòmics rumans varen ser nacionalisats i l'activitat econòmica, planificada. En [[1989]], en la caiguda del [[comunisme]], el nou govern va mamprendre una série de reformes per a introduir el sistema de [[economia de mercat]]. Despuix de varis anys de privatisacions i descentralisació, el govern rumà ha passat a tindre una intervenció significativament menor en l'economia.
 +
 +
Romania és un dels principals productors i exportadors de productes agrícoles de [[Europa]]. Este sector representa el 10% del [[PIB]]. Els cultius ocupen el 40% de la superfície del país; els recursos forestals són abundants i la peixca s'està expandint. Existixen jaciments de [[gas natural]] i [[petròleu]] que aporten un percentage significatiu del consum diari, pero per a cobrir la totalitat de la demanda el país està obligat a importar-los, principalment de [[Rússia]]. Per a tractar de reduir la dependència de factors externs, s'ha impulsat la generació en plantes d'energia [[energia nuclear|nuclear]] i [[hidroelèctrica]], i entre abdós classes proporcionen un 45% de l'energia consumida en el país.
 +
 +
El sector industrial representa el 35% del [[PIB]], pese a que en els últims temps, les instalacions construïdes durant l'etapa de [[economia centralisada]] han quedat obsoletes i les fàbriques han tingut que invertir massivament en modernisacions. Els principals sectors són el textil, el siderúrgic, la producció de maquinària i vehículs, d'armament i el processament de la producció agropecuària.
 +
 +
Els servicis comprenen el restant 55% del PIB, sent el [[turisme]] el principal contribuent. El [[mar Negra]], la delta del [[Danubi]] i els [[Cárpatos]] són les atraccions naturals que concentren el turisme, mentres que en [[Transilvania]] destaca el seu patrimoni cultural.
 +
 +
L'índex de [[desocupació]] és del 6,4%, varis punts per baix d'atres paisos de la regió i de [[Europa Occidental]]. La balança comercial té un dèficit significatiu, les exportacions són de 33 500 millons d'euros mentres que les importacions alcancen els 56 400 millons d'euros. Els principals socis de Romania, tant en les exportacions com en les importacions són [[Itàlia]] i [[Alemània]]. Es destaca el fet de que manté bones relacions comercials en tots els paisos de parla hispana, en especial en [[Chile]], [[Colòmbia]], [[Equador]], [[Espanya]] i [[Veneçola]].
 +
 +
En els últims anys la majoria de governs suramericans i Romania varen reafirmar les seues relacions bilaterals, establides en diverses dates. Estos nexes varen ser primerament en [[Veneçola]], país en el qual sosté relacions econòmiques prou consolidades, per mig de l'Acort de Cooperació Econòmica i Industrial a través del com es va crear, en 1973, la Comissió Mixta Veneçolà-Rumana; ent que s'ha reunit de manera alterna en dèu oportunitats des de 1975. Romania també manté una atra classe de tractats similars, que ha establit en els demés governs de la regió.
    
== Cultura ==
 
== Cultura ==
6408

edicions

Menú de navegació