Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1830 bytes afegits ,  10:15 9 set 2016
Pàgina nova, en el contingut: «El '''Movimento das Forças Armadas''' ('''MFA'''), en castellà, Moviment de les Forces Armades, va ser una organisació illegal constituïda dins de l'eixèrc...»
El '''Movimento das Forças Armadas''' ('''MFA'''), en castellà, Moviment de les Forces Armades, va ser una organisació illegal constituïda dins de l'eixèrcit [[Portugal|portugués]] durant la [[dictadura de Salazar]], que també va tindre un paper destacat en el començ de la [[Tercera República Portuguesa]]. Estava formada en la seua majoria per oficials de baixa graduació. Va ser responsable del [[colp militar]] conegut com la [[Revolució de les Clavellineres]], que va terminar en el [[Estado Novo (Portugal)|Estado Novo]] en [[Portugal]] el [[25 d'abril]] de [[1974]].

Va començar en [[1973]] com un moviment de jóvens oficials que havien estat lluitant en la [[Guerra Colonial Portuguesa|Guerra Colonial d'Àfrica]]. El MFA estava constituït per militars d'idees izquierdistes. Els motius que movien als membres d'este grup de militars eren el desig de llibertat democràtica i el descontent per la política seguida pel govern en relació en la [[Guerra Colonial Portuguesa|Guerra Colonial]]. Els seus principals objectius eren el fi de la [[guerra bruta]], la retirada de les colónies de [[Àfrica]], eleccions lliures i la supressió de la policia política portuguesa, la [[DEMANA]].

La seua acció més rellevant va ser la del colp d'estat de la Revolució de les Clavellineres. El 25 d'abril de 1974, el MFA va prendre els punts estratègics del país i el règim dictatorial es va derrocar. Les tropes varen ser comandades en el terreny per diversos capitans, d'entre els quals un dels més importants va ser [[Salgueiro Maia]], que va comandar a les tropes vingudes de l'escola de cavalleria de [[Santarém]]. En el quarter de [[Pontinha]], les operacions eren dirigides pel brigadista [[Otelo Saraiva de Carvalho]].

[[Categoria:Revolució de les Clavellineres]]
[[Categoria:Història de Portugal]]
6408

edicions

Menú de navegació