Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dòna
El Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dòna o Dia Internacional en contra de la violència cap a les Dònes es commemora anualment el 25 de novembre per a denunciar la violència que s'eixercix sobre les dònes en tot lo món i reclamar polítiques en tots els països per a la seua erradicació. La convocatòria fon iniciada pel moviment feministe llatinoamericà en l'any 1981, en commemoració de la data en la que varen ser assessinades, en 1960, les tres germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), en la República Dominicana.
En l'any 1999, la jornada de reivindicació fon assumida per l'Assamblea General de les Nacions Unides en la seua resolució 54/134, el 17 de decembre de 1999, entenent per violència contra la dòna «tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tinga o puga tindre com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o sicològic per a la dòna, aixina com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produïxen en la vida pública com en la vida privada», i convidant a governs, organisacions internacionals i organisacions no governamentals a convocar activitats dirigides a sensibilisar a l'opinió pública sobre el problema de la violència contra les dònes.
La violència contra les dònes s'ha convertit en un problema estructural. Es dirigix cap a les dònes en l'objectiu de mantindre o incrementar la seua subordinació al gènero masculí. El seu orige es troba en la falta d'equitat en les relacions entre hòmens i dònes en diferents àmbits i en la discriminació persistent cap a les dònes. Es tracta d'un problema social present tant en l'àmbit domèstic com en el públic, en diferents alvertents: física, sexual, sicològica, econòmica, cultural i unes atres, i afecta a les dònes des del naiximent fins a l'edat alvançada. No està confinada a una cultura, regió o país específic, ni tampoc a grups específics de dònes en la societat.
El combat contra la violència de gènero té una important dimensió política, segons especialistes de diferents àmbits. Entre les claus per a lluitar contra la violència cap a les dònes i alvançar en la prevenció, estan l'educació i una resposta adequada de la justícia que evite l'impunitat. Alcançar l'equitat de gènero passa necessàriament per «transformar les regles socials» i els rols que subordinen a la dòna, segons la directora regional de la ONU Dònes per a les Amèriques i el Carib, Luiza Carvalho.
La forma més comuna de violència experimentada per les dònes a nivell mundial és la violència física eixercida per una parella íntima, lo que inclou dònes colpejades, obligades a tindre relacions sexuals o víctimes d'alguna atra forma d'abús. Entre les formes quotidianes de violència contra les dònes —denuncia l'ONU— es troben també, entre uns atres, el tràfic de dònes, la mutilació genital femenina, l'assessinat per causa de la dot, l'"homicidi per honor" i la violència sexual en els conflictes.
Fins al 70% de les dònes experimenten violència en el transcurs de la seua vida.