Taronger

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Citrus sinensis
Tarongers

El taronger (Citrus sinensis) és l'arbre de la taronja. Pertany al gènero Citrus que forma part de la família de les rutàcees. A este mateix gènero pertanyen la llima, la mandarina, el pomell, la llima agra.

Una característica fonamental d'esta família, de la qual complix a la perfecció la pell de la taronja, és la presència de bosses secretores especials que lliberen fàcilment essències.

És originari de China, dut a occident pels àraps. Es desenrolla be en climes suaus i càlits, i a la península Ibèrica es cultiva sobretot en la Comunidad Valenciana, Múrcia, Andalusia, les Illes Balears i en Tarragona, zones de les Terres de l'Ebre, a on se solen regar per inundació unes tres vegades a l'any. No soporta les gelades prolongades.

Hi ha una gran cantitat de varietats diferents, fonamentalment per la qualitat del frut i el gust, que varia del dolç a l'àcit. L'espècie C. aurantium produïx taronges amargues utilisades per a l'elaboració d'alguns licors, melades i confitures. Esta variant és la varietat medicinal.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons