Taronger
El taronger (Citrus sinensis) és l'arbre de la taronja. Pertany al gènero Citrus que forma part de la família de les rutàcees. A este mateix gènero pertanyen la llima, la mandarina, el pomell, la llima agra.
Una característica fonamental d'esta família, de la qual complix a la perfecció la pell de la taronja, és la presència de bosses secretores especials que lliberen fàcilment essències.
És originari de China, dut a occident pels àraps. Es desenrolla be en climes suaus i càlits, i a la península Ibèrica es cultiva sobretot en la Comunidad Valenciana, Múrcia, Andalusia, les Illes Balears i en Tarragona, zones de les Terres de l'Ebre, a on se solen regar per inundació unes tres vegades a l'any. No soporta les gelades prolongades.
Hi ha una gran cantitat de varietats diferents, fonamentalment per la qualitat del frut i el gust, que varia del dolç a l'àcit. L'espècie C. aurantium produïx taronges amargues utilisades per a l'elaboració d'alguns licors, melades i confitures. Esta variant és la varietat medicinal.
Vore també[editar | editar còdic]
Referències[editar | editar còdic]
- Harper, Douglas. «orange». Online Etymology Dictionary
- Nicolosi, E.; Deng, Z. N.; Gentile, A.; La Malfa, S.; Continella, G.; Tribulato, E. (2000). «Citrus phylogeny and genetic origin of important species as investigated by molecular markers». TAG Theoretical and Applied Genetics 100: 1155. ISSN 0040-5752. doi:10.1007/s001220051419
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Font de Mora y Llorens, R., El naranjo, su cultivo, explotación y comercio, Editorial ESPASA-CALPE, 1954
- Hervalejo, A.; Salguero, A.; Arenas, F. J. (15 de octubre de 2010). «Variedades de cítricos de interés para la industria del zumo». Vida Rural (317): 62-66. ISSN 1133-8938
- Saunt, James (citricultor), Variedades de cítricos del mundo, Editorial Sinclair, Valencia (España), 1992
Enllaços externs[editar | editar còdic]
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Taronger.