Taipei

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panoràmiques de Taipei

Taipei (en chinenc tradicional 臺北市 o 台北市 en pinyin Táiběi Shì) és la capital de Taiwan des de l'any 1949. El seu estatus oficial és el de capital de Taiwan. És el centre polític, econòmic i cultural del país. La ciutat té un metro elevat i està conectada per tren d'alta velocitat en Kaohsiung. Ademés és sèu de vàries universitats, el Museu Nacional del Palau i atres institucions culturals com l'Acadèmia Sínica, i el Taipei 101, l'undècim edifici més alt del món.

Situada en l'extrem nort de l'illa de Taiwan, Taipei s'estén sobre el riu Tamsui i està a 25 quilómetros al suroest de Keelung, el seu port en el oceà Pacífic. Prop de la capital es troba també la ciutat costera de Tamsui, en la desembocadura del riu en el estret de Taiwan. Es troba en els dos estretes valls dels rius Keelung (基隆河) i Xindian (新店溪), que confluïxen per a formar el riu Tamsui a lo llarc de la frontera occidental de la ciutat.

La ciutat en sí té una població estimada de 2.619.920 habitants (en març de l'any 2009). La ciutat de Nova Taipei i la ciutat de Keelung formen l'àrea metropolitana de Taipei, en una població de 6.752.826 habitants (març de 2009). No obstant, abdós són administrades per distints òrguens governamentals, ya que Taipei és una municipalitat especial administrada directament pel Govern central de la República de China. En ocasions; es referix al conjunt de l'àrea metropolitana, mentres que la ciutat de *Taipei; es referix a la ciutat en sí.

Taipei és considerada una ciutat global alfa i forma part d'una important zona industrial. Està conectada en el restant de l'illa per ferrocarril, trens d'alta velocitat, autopistes, aeroports i llínees d'autobús. La ciutat conta en l'Aeroport de Taipei Songshan, per a vols nacionals, i l'Aeroport Internacional de Taiwan Taoyuan, per a vols internacionals.

Història[editar | editar còdic]

Fon fundada al començament del sigle XVIII i es convertí en un important centre per al comerç d'ultramar en el sigle XIX. Japó es va fer en Taiwan en 1895 despuix de la primera guerra sino-japonesa i va convertir a Taipei en la capital de l'illa. La República de China ocupà Taiwan en acabant de que Japó fora derrotada en la Segon Guerra Mundial. El Generalíssim Chiang Kai-shek declarà a Taipei capital provisional de la República de China en decembre de 1949 quan el Kuomintang fon vençut pels comunistes, els qui es varen fer en la major part de la China continental durant la guerra civil chinenca.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àsia
Americas (orthographic projection).svg
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane