Societat Castellonenca de Cultura

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La Societat Castellonenca de Cultura (SCC), originariament, Sociedad Castellonense de Cultura, és una entitat cultural fundada en Castelló de la Plana en l'any 1919 per un grup d'erudits, escritors i artistes castellonencs.

Fundació i membres fundadors

La Societat Castellonenca de Cultura es fundà en l'any 1919, baix el nom en castellà de Sociedad Castellonense de Cultura, (Gaetà Huguet s'encarregà més tart de canviar-li el nom en valencià), sent sa primera junta: Salvador Guinot, com a president, Joan B. Carbó, vicepresident, Lluís Revest, secretari i Ricart Carreras i Ángel Sánchez Gozalbo, vocals.

Ademés, els atres membres fundadors foren:

Història

Fins a la guerra civil espanyola varen participar els intelectuals més destacats del nort de la Comunitat Valenciana i fon una de les entitats més sòlides i fecundes en el seu camp.

En l'any 1932 es va convocar l'Assamblea d'Escritors Valencians que adopta les normes gramaticals de l'Institut d'Estudis Catalans, conegudes com a Normes de Castelló, considerant-se un direccionament cap al pancatalanisme.

Edita un bolletí que és considerat com una de les revistes erudites valencianes més importants. Ha publicat més de 200 llibres. El primer bolletí aparegué en 1920 en una publicació mensual, durant els primers anys.

Posteriorment, han colaborat en la SCC, Gaetà Huguet i Breva, V. Calduch, Bernat Artola Tomás, Germà Colón, Josep Pasqual Tirado, Arcadi Garcia, Honori Garcia, Carles Salvador i José Sánchez Adell.

Actualment forma part de la Confederació Espanyola de Centres d'Estudis Locals (CECEL), centre vinculat al Centre Superior d'Investigacions Sociològiques (CSIC).

En l'any 1986 va rebre el Premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Actualment la presidix Elena Sánchez Almela, filla de José Sánchez Adell i archivera municipal, i té la seua sèu en l'antic Archiu de la Ciutat i actual Biblioteca Municipal, en el carrer Major de la ciutat de Castelló.

Objectius

La seua finalitat és la d'impulsar l'investigació i la publicació de treballs històrics, llingüístics i lliteraris.

Àmbit

Encara que tant els membres com els llibres escrits són oberts, s'han especialisat en la regió de la Província de Castelló.

Vore també

Enllaços externs