Diferència entre les revisions de "Seda"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|Capolls de cucs de seda. La '''seda''' és una fibra textil natural. El seu filament de la seda prové d'unes [[pr...».)
 
m
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Khotan-fabrica-seda-d06.jpg|thumb|Capolls de cucs de seda.]]
 
[[Archiu:Khotan-fabrica-seda-d06.jpg|thumb|Capolls de cucs de seda.]]
La '''seda''' és una fibra textil natural. El seu filament de la seda prové d'unes [[proteïna|proteïnes]] ([[fibroïna]] i [[sericina]]) segregades per les glàndules salivals del [[cuc de seda]], és a dir, l'[[eroga]] de la paloma de la seda i alguns [[artròpodes]].  
+
La '''seda''' és una fibra textil natural. El seu filament de la seda prové d'unes [[proteïna|proteïnes]] ([[fibroïna]] i [[sericina]]) segregades per les glàndules salivals del [[cuc de seda]], és dir, l'[[eroga]] de la paloma de la seda i alguns [[artròpodos]].  
  
Els primers a usar esta substància i elaborar el teixit foren els chinencs i, tant la valoraven, que es diu que estava prohibit traure [[cuc]]s fora de l'Imperi, castigant en la mort a qui ho intentara. Tot i l'estricta vigilància es diu que alguns europeus conseguiren traure alguns eixemplars amagats entre el seu equipage. Posteriorment, el seu comerç es va generalisar a partir de la [[Ruta de la seda]].
+
Els primers en usar esta substància i elaborar el teixit foren els chinencs i, tant la valoraven, que es diu que estava prohibit traure [[cuc]]s fora de l'Imperi, castigant en la mort a qui ho intentara. Encara la vigilància era estricta, es diu que alguns [[Europa|europeus]] conseguiren traure alguns eixemplars amagats entre el seu equipage. Posteriorment, el seu comerç es va generalisar a partir de la [[Ruta de la seda]].
  
  
 
[[Categoria:Entomologia]]
 
[[Categoria:Entomologia]]
 
[[Categoria:Fibres textils naturals]]
 
[[Categoria:Fibres textils naturals]]

Revisió de 10:52 12 nov 2014

Capolls de cucs de seda.

La seda és una fibra textil natural. El seu filament de la seda prové d'unes proteïnes (fibroïna i sericina) segregades per les glàndules salivals del cuc de seda, és dir, l'eroga de la paloma de la seda i alguns artròpodos.

Els primers en usar esta substància i elaborar el teixit foren els chinencs i, tant la valoraven, que es diu que estava prohibit traure cucs fora de l'Imperi, castigant en la mort a qui ho intentara. Encara la vigilància era estricta, es diu que alguns europeus conseguiren traure alguns eixemplars amagats entre el seu equipage. Posteriorment, el seu comerç es va generalisar a partir de la Ruta de la seda.