Diferència entre les revisions de "Religió"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
Una '''religió''' és el conjunt de creencies i pràctiques comunes d'un grup de persones, a sovint relacionades en llur concepció del món i codificada en l'[[oració (religió)|oració]], el ritual i les lleis morals. La religió pot incloure també tradicions culturals ancestrals, escritures, història i [[mitologia]], així com la [[fe]] personal i l'experiència [[místic]]a. El terme "religió" es referix tant a les pràctiques personals relacionades a la fe comunitària com als rituals i la comunicació grupal que emana de la convicció que compartixen els membres.  
+
Una '''religió''' és el conjunt de creences i pràctiques comunes d'un grup de persones, a sovint relacionades en llur concepció del món i codificada en l'[[oració (religió)|oració]], el ritual i les lleis morals. La religió pot incloure també tradicions culturals ancestrals, escritures, història i [[mitologia]], així com la [[fe]] personal i l'experiència [[místic]]a. El terme "religió" es referix tant a les pràctiques personals relacionades a la fe comunitària com als rituals i la comunicació grupal que emana de la convicció que compartixen els membres.  
  
 
La religió a sovint es descriu com el sistema comunitari que envolta la creença en un pensament, un ser, objecte o persona invisible que es considera sobrenatural, sagrat, diví o que conté la màxima veritat. Els [[còdic]]s morals, les pràctiques, els valors, les institucions, les tradicions, els rituals i les escritures s'associen de manera tradicional en la creença bàsica i a sovint coincidix en alguns conceptes seculars de la [[filosofia]].  
 
La religió a sovint es descriu com el sistema comunitari que envolta la creença en un pensament, un ser, objecte o persona invisible que es considera sobrenatural, sagrat, diví o que conté la màxima veritat. Els [[còdic]]s morals, les pràctiques, els valors, les institucions, les tradicions, els rituals i les escritures s'associen de manera tradicional en la creença bàsica i a sovint coincidix en alguns conceptes seculars de la [[filosofia]].  
  
El desenroll de la religió ha pres diverses formes segons les diverses cultures. La "religió organisada" es referix a l'organisació de persones que practiquen una religió segons un conjunt prescrit de creencies. Atres religions creuen en la revelació i en la responsabilitat personal. Sovint, la paraula "religió" s'usa de manera intercanviable en "fe" o "sistema de creencies".
+
El desenroll de la religió ha pres diverses formes segons les diverses cultures. La "religió organisada" es referix a l'organisació de persones que practiquen una religió segons un conjunt prescrit de creences. Atres religions creuen en la revelació i en la responsabilitat personal. Sovint, la paraula "religió" s'usa de manera intercanviable en "fe" o "sistema de creences".
 +
 
 +
== Religió i política ==
 +
[[Image:Thomas_Jefferson_by_Rembrandt_Peale,_1800.jpg|thumb|[[Thomas Jefferson]].]]
 +
La religió, com a element present en totes les societats, ha jugat històricament un paper rellevant en l'estructura i l'organisació política dels diversos països i imperis. El terme [[teocràcia]] designa el govern eixercit directament per una divinitat, o per una persona l'autoritat de la qual se li atribuïx per una condició de divinitat o de relació especial en aquesta.<ref>[http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=teocr%E0cia&operEntrada=0 Entrada de "Teocràcia" del DIEC]</ref> La primera referència a la paraula teocràcia sembla que prové de [[Josep]] (personage del [[Génesis]]), que hauria explicat i contrastat la forma de govern històrica judeua en la resta de formes de govern de l'época: la [[monarquia]], l'[[oligarquia]] i la [[república]].<ref>"[http://www.newadvent.org/cathen/14568a.htm Theocracy]". ''Catholic Encyclopedia''. [Data de consulta: 2 de novembre, 2007]</ref> La teocràcia es va presentar en moltes civilitzacions de l'[[Antiguetat]]; l'[[antic Egipte]] n'és un eixemple, on s'atribuïa als [[faraó|faraons]] la condició de divinitat o semidivinitat. En atres cultures, com ara la [[civilisació asteca]], la classe sacerdotal tenia un paper important en la presa de decisions i en l'educació, tot i que l'[[hueyi tlatoani|emperador asteca]] no n'era membre.
 +
 
 +
A [[Europa]], durant l'[[Edat mija]] i fins al [[segle XIX]], la religió va tenir un paper important en la política, tenint en molts Estats un caràcter d'oficialitat i protecció on, per eixemple, els còdics morals religiosos –així com algunes obligacions per l'Iglésia com ara el pagament del [[delme]]<ref>Montolío Hernánez, Ricardo, [http://hispanianova.rediris.es/general/articulo/001/art001.htm ''El medio diezmo. Un episodio en la reforma eclesiástica del trienio liberal (1820-23)''], Hispania Nova, Revista de Historia Contemporánea, número 1, 1998-2000.
 +
</ref>– feen part de les lleis civils o constitucionals. Els [[Estats Units]] van ser la primera nació que va formular una separació explícita entre Església i Estat, en la primera esmena a la [[constitució dels Estats Units|constitució]]. Esta denominació és atribuïda a [[Thomas Jefferson]], que en una carta dirigida a un grup de [[baptistes]], i en la que parlava de la primera esmena, va dir:
 +
 
 +
"''En creure en vosatres que la religió és un assunt exclusiu entre l'Home i el seu Deu, que [l'home] no ha de rendir contes a cap atra persona per la seua fe o la seua adoració, que els poders llegítims del govern assolen només accions i no pas opinions, yo contemple en suprema reverència l'acte de tot el poble americà que va declarar que el seu congrés no ha de fer mai una llei en respecte l'establiment d'una religió ni la prohibició de practicar-ne una, així dons construint un mur de separació entre l'Iglésia i l'Estat''".<ref>Jefferson, Thomas. (1802). ''[http://www.loc.gov/loc/lcib/9806/danpre.html Jefferson's Letter to the Danbury Baptists]'', Biblioteca del Congrés dels Estats Units. [Data de consulta: 2 de novembre, 2007]</ref>
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 17:11 1 ago 2013

Una religió és el conjunt de creences i pràctiques comunes d'un grup de persones, a sovint relacionades en llur concepció del món i codificada en l'oració, el ritual i les lleis morals. La religió pot incloure també tradicions culturals ancestrals, escritures, història i mitologia, així com la fe personal i l'experiència mística. El terme "religió" es referix tant a les pràctiques personals relacionades a la fe comunitària com als rituals i la comunicació grupal que emana de la convicció que compartixen els membres.

La religió a sovint es descriu com el sistema comunitari que envolta la creença en un pensament, un ser, objecte o persona invisible que es considera sobrenatural, sagrat, diví o que conté la màxima veritat. Els còdics morals, les pràctiques, els valors, les institucions, les tradicions, els rituals i les escritures s'associen de manera tradicional en la creença bàsica i a sovint coincidix en alguns conceptes seculars de la filosofia.

El desenroll de la religió ha pres diverses formes segons les diverses cultures. La "religió organisada" es referix a l'organisació de persones que practiquen una religió segons un conjunt prescrit de creences. Atres religions creuen en la revelació i en la responsabilitat personal. Sovint, la paraula "religió" s'usa de manera intercanviable en "fe" o "sistema de creences".

Religió i política

La religió, com a element present en totes les societats, ha jugat històricament un paper rellevant en l'estructura i l'organisació política dels diversos països i imperis. El terme teocràcia designa el govern eixercit directament per una divinitat, o per una persona l'autoritat de la qual se li atribuïx per una condició de divinitat o de relació especial en aquesta.[1] La primera referència a la paraula teocràcia sembla que prové de Josep (personage del Génesis), que hauria explicat i contrastat la forma de govern històrica judeua en la resta de formes de govern de l'época: la monarquia, l'oligarquia i la república.[2] La teocràcia es va presentar en moltes civilitzacions de l'Antiguetat; l'antic Egipte n'és un eixemple, on s'atribuïa als faraons la condició de divinitat o semidivinitat. En atres cultures, com ara la civilisació asteca, la classe sacerdotal tenia un paper important en la presa de decisions i en l'educació, tot i que l'emperador asteca no n'era membre.

A Europa, durant l'Edat mija i fins al segle XIX, la religió va tenir un paper important en la política, tenint en molts Estats un caràcter d'oficialitat i protecció on, per eixemple, els còdics morals religiosos –així com algunes obligacions per l'Iglésia com ara el pagament del delme[3]– feen part de les lleis civils o constitucionals. Els Estats Units van ser la primera nació que va formular una separació explícita entre Església i Estat, en la primera esmena a la constitució. Esta denominació és atribuïda a Thomas Jefferson, que en una carta dirigida a un grup de baptistes, i en la que parlava de la primera esmena, va dir:

"En creure en vosatres que la religió és un assunt exclusiu entre l'Home i el seu Deu, que [l'home] no ha de rendir contes a cap atra persona per la seua fe o la seua adoració, que els poders llegítims del govern assolen només accions i no pas opinions, yo contemple en suprema reverència l'acte de tot el poble americà que va declarar que el seu congrés no ha de fer mai una llei en respecte l'establiment d'una religió ni la prohibició de practicar-ne una, així dons construint un mur de separació entre l'Iglésia i l'Estat".[4]

Enllaços externs

  1. Entrada de "Teocràcia" del DIEC
  2. "Theocracy". Catholic Encyclopedia. [Data de consulta: 2 de novembre, 2007]
  3. Montolío Hernánez, Ricardo, El medio diezmo. Un episodio en la reforma eclesiástica del trienio liberal (1820-23), Hispania Nova, Revista de Historia Contemporánea, número 1, 1998-2000.
  4. Jefferson, Thomas. (1802). Jefferson's Letter to the Danbury Baptists, Biblioteca del Congrés dels Estats Units. [Data de consulta: 2 de novembre, 2007]