Diferència entre les revisions de "Nort"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Nort''' o cap al Nort es un dels quatre punts cardinals, situat diametralment opost al [[Sur]].
+
[[File:Puntos cardinales.svg|thumb|200px|Punts cardinals]]
El Nort o la direcció nort s'utilisa per a la navegació i l'especificació de les coordenades.
 
  
 +
'''Nort''', '''tramontana''' o, dialectalment, '''tramuntana''' és u dels quatre punts cardinals, situat diametralment opost al [[sur]].
 +
El nort o la direcció nort s'usa per a la navegació i l'especificació de les coordenades.
  
== Etimología ==
 
  
El terme Nort prove del vocable norð, de l'[[anglés]] antic, i este deriva del protoindoeuropeu ner, que significa "esquerra", ya que el Nort está a l'[[esquerra]] quan uno enfronta al [[sol]] pel mati. (orto heliaco).
+
== Etimologia ==
 +
 
 +
El terme nort prové del vocable ''norð'', de l'[[anglés]] antic, i este deriva del [[Llengües indoeuropees|protoindoeuropeu]] ''ner'', que significa "esquerra", puix que el nort està a l'[[esquerra]] quan u enfronta el [[Sol]] pel matí. (orto heliaco).
 +
 
 +
 
 +
== Nort geogràfic i magnètic ==
 +
 
 +
Hi ha dos classes de nort: el primer és el magnètic (l'eix de simetria del [[cilindre]] de [[camp magnétic]]), el segon és el geogràfic (l'eix de rotació de la [[Terra]]). Abdós no coindidixen en el mateix lloc. L'última medició en [[abril]] de [[2007]] mostra que el [[Pol Nort]] magnètic té la latitut 83.95 ° N i llongitut 121.02 ° W (83 ° 57'00" N, 121 ° 01'12 "W) 1. Se troba a 673 quilómetros del pol nort geográfic i es desplaça a una velocitat mija de 15 km/any (un promig de vora 41 m/dia o 1,7 m/h). En l'[[estiu]] de [[2010]], se considerà que hi havien més de 550 quilómetros de distància des del [[Pol nort]] geogràfic.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
 
 +
* [[Sur]]
 +
* [[Est]]
 +
* [[Oest]]
  
 
[[Categoria:Térmens de geografia]]
 
[[Categoria:Térmens de geografia]]
 
[[Categoria:Punts cardinals| ]]
 
[[Categoria:Punts cardinals| ]]

Última revisió del 11:27 12 feb 2020

Punts cardinals

Nort, tramontana o, dialectalment, tramuntana és u dels quatre punts cardinals, situat diametralment opost al sur. El nort o la direcció nort s'usa per a la navegació i l'especificació de les coordenades.


Etimologia[editar | editar còdic]

El terme nort prové del vocable norð, de l'anglés antic, i este deriva del protoindoeuropeu ner, que significa "esquerra", puix que el nort està a l'esquerra quan u enfronta el Sol pel matí. (orto heliaco).


Nort geogràfic i magnètic[editar | editar còdic]

Hi ha dos classes de nort: el primer és el magnètic (l'eix de simetria del cilindre de camp magnétic), el segon és el geogràfic (l'eix de rotació de la Terra). Abdós no coindidixen en el mateix lloc. L'última medició en abril de 2007 mostra que el Pol Nort magnètic té la latitut 83.95 ° N i llongitut 121.02 ° W (83 ° 57'00" N, 121 ° 01'12 "W) 1. Se troba a 673 quilómetros del pol nort geográfic i es desplaça a una velocitat mija de 15 km/any (un promig de vora 41 m/dia o 1,7 m/h). En l'estiu de 2010, se considerà que hi havien més de 550 quilómetros de distància des del Pol nort geogràfic.

Vore també[editar | editar còdic]