Madeira

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de l'archipèlec de Madeira, en Portugal.
Punta de São Lourenço, extrem oest de l'illa de Madeira.

Madeira (del portugués madeira, ‘fusta’; és un archipèlec d'orige volcànic de l'oceà Atlàntic que, junt en les illes Salvages, constituïx una regió autònoma de Portugal. És, aixina mateix, una regió ultraperiférica de l'Unió Europea.

Consta de dos illes habitades, Madeira i Porto Santo, i tres illes menors no habitades, nomenades illes Desertes. L'archipèlec dista menys de 500 km de Canàries, 860 km de Lisboa i 770 km de l'illa més propenca de les Açores.

La seua capital i principal ciutat és Funchal (105.795 habitants), situada en la costa sur de l'illa. La població de l'archipèlec de Madeira és de 250.769 habitants en l'any 2021.

La principal activitat econòmica de la regió és el turisme, ya que rep molts visitants d'Europa durant tot l'any, que busquen la suavitat del seu clima. Entre atres viagers célebres varen passar per l'illa l'emperatriu Sissi, l'emperador Carles I d'Àustria, fallit en Funchal en l'any 1922, els emperadors Maximiliano i Carlota en 1864, de pas en el seu viage a Mèxic, o Winston Churchill.

Conegudes ya pels romans, estes illes foren redescobertes pels navegants portuguesos, Tristão Vaz Teixeira i João Gonçalves Zarco en 1418 i 1419. En l'illa de Madeira es troben restants de l'original bosc humit típic de la Macaronesia. Els boscs de Laurisilva de Madeira són un lloc natural declarat Patrimoni de l'Humanitat.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons