Llonja dels Peixcadors

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:27 1 dec 2021 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - ' de o' a ' d'o')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Llonja dels Peixcadors del Cabanyal, (Valéncia).

La Llonja dels Peixcadors del Cabanyal (Valéncia) es troba situada entre les travessies dels carrers Peixcadors i Columbretes. Concebuda per a ser llonja i almagasén de l'indústria peixquera, fon inaugurada en l'any 1909. Va ser un proyecte del mestre d'obres Joan Batista Gonsalvez Navarro.

Les seues dimensions són de 100x25 m. de planta i se desenrollen en dos cossos llongitudinals que alberguen quaranta almagasens de dos plantes cada un, més dos locals més amples en mig per a oficines de la Marina Auxiliant, promotora de l'edifici.

Entre els dos cossos, s'estén un amplissim espai interior, destinat a llabors comercials de la llonja i que es comunica en l'exterior per dos testers i cobert per una teulada a dos aigües. Edifici de murs de atobó, sobre basament de pedra de Godella, es caracterisa per la seua racionalitat constructiva, la seua sobrietat i l'escàs protagonisme de l'ornamentació, que es concentra en els testers d'accés al magnífic espai central i en les fronteres dels locals centrals, sobretot, la que recau a la plaça dels Hòmens de la Mar, realçada per un remat d’atobó enfoscat que albergava un rellonge que encara es conserva desmontat. Despuix de funcionar uns anys per al seu fi, s’amprà com hospital per als ferits de la guerra de Marroc, i despuix de la Guerra Civil, els almagasens es convertiren en vivendes, us que encara es conserva.

Prop de la Llonja dels Peixcadors, a l'atre costat del carrer Peixcadors, es conserva la Casa dels bous, a on es guardaven els animals que ajudaven en la tradicional art de Peixca.