Diferència entre les revisions de "Filosofia grega"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 2 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 2: Llínea 2:
  
 
== Context històric ==
 
== Context històric ==
La societat grega presentava característiques peculiars. Una estructura política basada en la [[@polis]], una religió [[politeista]] carent de [[jerarquia]] i [[ortodòxia]], una classe social mamprenedora, dedicada al [[comerç]] i al [[oci]] i en amplis contactes en atres [[cultura]]s del [[Mediterràneu]], aixina com una desenrollada [[curiositat]]. L'unió d'estos elements, junt a un supost ''geni grec'' va propiciar l'aparició de noves explicacions sobre la naturalea i el [[ser humà]], fins llavors solament aclarides pels [[mit]]s i les tradicions. L'expansió de la cultura grega durant l'helenisme, la seua absorció pel [[Imperi romà]], la posterior relació en el [[cristianisme]] i la seua definitiva recuperació en el [[sigle XIII]] gràcies a traductors com [[Averroes]], aixina com l'interés que durant el [[Renaixença]] es va professar a este conjunt de pensadors, varen contribuir a que la Filosofia grega es continuara estudiant, i a que es convertira en un dels pilars de la [[occident|cultura occidental]].  
+
La societat grega presentava característiques peculiars. Una estructura política basada en la [[polis]], una religió [[politeista]] carent de [[jerarquia]] i [[ortodòxia]], una classe social mamprenedora, dedicada al [[comerç]] i al [[oci]] i en amplis contactes en atres [[cultura]]s del [[Mediterràneu]], aixina com una desenrollada [[curiositat]]. L'unió d'estos elements, junt a un supost ''geni grec'' va propiciar l'aparició de noves explicacions sobre la naturalea i el [[ser humà]], fins llavors solament aclarides pels [[mit]]s i les tradicions. L'expansió de la cultura grega durant l'helenisme, la seua absorció pel [[Imperi romà]], la posterior relació en el [[cristianisme]] i la seua definitiva recuperació en el [[sigle XIII]] gràcies a traductors com [[Averroes]], aixina com l'interés que durant el [[Renaiximent]] es va professar a este conjunt de pensadors, varen contribuir a que la Filosofia grega es continuara estudiant, i a que es convertira en un dels pilars de la [[occident|cultura occidental]].  
 
 
  
 +
[[Categoria:Filosofia]]
 
[[Categoria:Filosofia grega| ]]
 
[[Categoria:Filosofia grega| ]]

Última revisió del 13:26 29 set 2016

La filosofia grega és un periodo de la història de la filosofia comprés, aproximadament, entre el sorgiment de la filosofia occidental en el periodo presocràtic (sigle VI a.C.) i la filosofia helenística, que finalisa, segons la data convencionalment acceptada, en l'any 30 a.C. En ocasions també es denomina filosofia clàssica o filosofia antiga, si ben eixe periodo pot incloure també el pensament romà.

Context històric[editar | editar còdic]

La societat grega presentava característiques peculiars. Una estructura política basada en la polis, una religió politeista carent de jerarquia i ortodòxia, una classe social mamprenedora, dedicada al comerç i al oci i en amplis contactes en atres culturas del Mediterràneu, aixina com una desenrollada curiositat. L'unió d'estos elements, junt a un supost geni grec va propiciar l'aparició de noves explicacions sobre la naturalea i el ser humà, fins llavors solament aclarides pels mits i les tradicions. L'expansió de la cultura grega durant l'helenisme, la seua absorció pel Imperi romà, la posterior relació en el cristianisme i la seua definitiva recuperació en el sigle XIII gràcies a traductors com Averroes, aixina com l'interés que durant el Renaiximent es va professar a este conjunt de pensadors, varen contribuir a que la Filosofia grega es continuara estudiant, i a que es convertira en un dels pilars de la cultura occidental.