Diferència entre les revisions de "Els Minyons"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 2: Llínea 2:
  
 
'''Els Minyons''' foren un cos de guàrdia contra [[Malfatà|malfatans]] del [[Regne de Valéncia]], que es creà en el [[sigle XVI]] i es mantingué fins a ben entrat el [[sigle XIX|XIX]]. Gojà d'uniforme propi en predomini del color [[blau]].  
 
'''Els Minyons''' foren un cos de guàrdia contra [[Malfatà|malfatans]] del [[Regne de Valéncia]], que es creà en el [[sigle XVI]] i es mantingué fins a ben entrat el [[sigle XIX|XIX]]. Gojà d'uniforme propi en predomini del color [[blau]].  
 +
 +
El Regne de Valéncia dispongué d'una policia pròpia o cos propi de seguritat, lo que hui en dia és la policia autonòmica, molt abans que catalans i vascs.
  
 
== Història ==
 
== Història ==

Última revisió del 11:26 1 maig 2022

Minyó

Els Minyons foren un cos de guàrdia contra malfatans del Regne de Valéncia, que es creà en el sigle XVI i es mantingué fins a ben entrat el XIX. Gojà d'uniforme propi en predomini del color blau.

El Regne de Valéncia dispongué d'una policia pròpia o cos propi de seguritat, lo que hui en dia és la policia autonòmica, molt abans que catalans i vascs.

Història[editar | editar còdic]

Apareixen documents de l'existència d'esta policia en el sigle XVII. Els Minyons foren creats en l'any 1622 com un cos de vigilància depenent de la Generalitat del Regne de Valéncia. Podem dir que foren la policia valenciana, una milícia foral valenciana, al servici de la Generalitat del Regne de Valéncia.

Este cos policial arreplegava iniciatives anteriors menys estructurades la raïl de les quals caldria remontar a l'any 1399, denominats la Guaita. No obstant, este cos de vigilància operava solament en la ciutat de Valéncia.

Ni Felip V ni el Decret de Nova Planta acabà en algunes particularitats del Regne de Valéncia, el nou rei, a través del governador i capità general del Regne de Valéncia i comte de Sayve, Pierre-Felix de la Croix de Chevrières, en l'any 1774, impulsà el cos i el portà al seu prestigi més alt durant tota la seua vida, dotant-los d'un reglament.

La creació de la Guàrdia Civil en l'any 1844 no va canviar la seua situació, si be era clar l'objectiu del Govern espanyol d'anar substituint els cossos policials “regionals” per un atre model clarament centralisat, jerarquisat, militar i alié al territori, i controlat de forma directa des del govern: tant per a organisar d'una forma teòricament més eficient el manteniment de la seguritat, com per a servir de força de repressió més efectiva front a elements rebels al poder (com els lliberals o els carlistes, que tant proliferaren al llarc del sigle XIX, i que en ocasions varen tindre el recolzament d'estes milícies regionals).

Fon la revolució de l'any 1868, que va derrocar a Isabel II, fon la que liquidà un cos centenari i propi dels valencians. El nou govern provisional dels generals Serrano i Prim va abolir totes les policies “regionals”, que contaven en una evident tradició “monàrquica”.

En l'any 1876, restaurada la monarquia en Alfons XII (IV de Valéncia), només alguns cossos policials regionals se reinstauraren.

Reglament[editar | editar còdic]

El reglament de la Companyia de Minyons valencians establia que:

...cada escuadra ha de rondar de dia y noche el partido que se señale, procurando tenerle limpio de gente viciosa y sospechosa, y para conseguirlo deberán informarse de los alcaldes de los pueblos por donde transitaren de la gente de mal vivir y perniciosa á la república, é igualmente de los perseguidos por las justicias, tomando sus señas correspondientes para el conocimiento de los sugetos y lugares donde suelen retirarse, y no revelando las personas que hubieren dado las noticias; para que asi con este seguro del secreto se animen á darlas sin exponerse á las desgraciadas resultas que de lo contrario podrían seguírseles.

Objectius[editar | editar còdic]

El seus objectius eren el de perseguir a malfatans, lladres i contrabandistes, o a la custòdia dels boscs reals, i ajudar al Justícia (actual alcalde). Curiosament, tenien l'obligació de recórrer cada més tot el Regne, ara Comunitat Valenciana, per a “netejar-lo de malfatans”.

Entre les seues atribucions també es trobava la de vigilar els boscs, per lo que alguns els han tendit a identificar com a antecessors de la Guàrdia Civil.

Els malfatans, en el sigle XVIII, eren inicialment, en gran part, grups d'antics maulets que es varen tirar al mont i efectuaven accions delictives; d'ací l'interés dels noves autoritats borbòniques per instaurar cossos regionals de seguritat en tota Espanya. Estos grups incontrolats eren coneguts en el nom de miquelets, denominació que solien rebre en general, en tota la Corona d'Aragó, les milícies de voluntaris que s'organisaven en motiu de conflicte o com a defensa del territori.

Uniforme[editar | editar còdic]

Els candidats a ingressar en els Minyons havien de ser “hidalgos o labradores honrados y acomodados que no hubieran ejercido oficios mecánicos ni se les conociese tacha en su familia“.

Els Minyons disponien d'un uniforme propi i característic a on predominava el blau, sobretot en detalls de la casaca i en els pantalons.

El vestuario es á la valenciana: el de los cabos y fusileros gambeto y calzón azul; chupa encarnada; botines de correal ó becerrillo; alpargata á media pierna atada con cinta azul y sombrero sin galón con cucarda encarnada; redecilla y pañuelo de seda negra.

El de los oficiales casaca y calzón azul; chupa y divisa encarnada con ojales de plata bordados á ambos lados, y en el collarín un cordoncillo también bordado con dos ojales en cada lado de él, y en la vuelta encarnada una portezuela azul con tres botones pequeños. El de los sargentos de la misma hechura, solo que los ojales son de pelo blanco, y tiene ademas vestido corto para la montaña.

El armamento consiste en una escopeta con bayoneta, un par de pistolas, un frasco para pólvora, y una canana con su charpa correspondiente.

Enllaços externs[editar | editar còdic]