Dimecres

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:50 29 març 2009 per Vixca Valencia (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «El '''dimecres''' era el quart dia de la semana en la cultura cristiana original (siguent el primer el dumenge) i el tercer en les noves cultures. Està situat e...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El dimecres era el quart dia de la semana en la cultura cristiana original (siguent el primer el dumenge) i el tercer en les noves cultures.

Està situat entre el dimarts i el dijous. El nom <<dimecres>> prové del llatí Mercurii dies, o <<dia de Mercuri>>. Mercuri era el deu del comer´i dels viagers, per això els seus temples s'edificaven a la entrada dels pobles. Hi ha també un planeta dedicat ad ell.

En Espanya, l'abreviatura del dimecres sol ser X, per a no confondres en el dimarts, cosa que pasa en idiomes com el valencià, castellà, asturià, català... Açò mos dona Dl Dm Dx Dj Dv Ds i Du en conte de Dl Dm Dm Dj Dj Ds i Du. Se gasta aixina per la influencia de Alfonso X el Sabi en la normalisació ortogràfica i la traducció de manuscrits en abundants abreviatures del castellà.