Diferència entre les revisions de "Cine"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
(Text reemplaça - '* {{DGLV|' a '{{DGLV|')
 
(No es mostren 7 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
El '''cine''' (abreviatura de [[Proyector cinematografic|'''cinematograf]] ''' o '''cinematografia''') és la [[tècnica]] de proyectar [[fotograma|fotogrames]] de forma ràpida i successiva per a crear l'impressió de moviment, mostrant algun [[vídeo]] (o [[pelicula]], o film, o filme).  
+
[[Archiu:Cinemaaustralia.jpg|thumb|230px|Sala de cine]]
 +
El '''cine''' (abreviatura de [[Proyector cinematografic|'''cinematógraf''']] o '''cinematografia''') és la [[tècnica]] de proyectar [[fotograma|fotogrames]] de forma ràpida i successiva per a crear l'impressió de moviment, mostrant algun [[vídeo]] (o [[película]], o film).  
  
La paraula «cine» designa també les [[sala de proyeccio|sales]] o teatres en els quals se proyecten les pelicules. Etimologicament, la paraula «cinematografia» fon un neologisme creat a finals del [[sigle XIX]] compost a partir de dos paraules gregues. Per un costat κινή (''kiné''), que significa «moviment» (vore, entre atres, «cinetic», «[[cinematica|cinetica]]», «kinesis», «cineteca»); i per atre de γραφóς (''grafós''). En aixo s'intentava definir el concepte de «image en moviment».  
+
La paraula «cine» designa també les [[sala de proyeccio|sales]] o teatres en els quals se proyecten les películes. Etimològicament, la paraula «cinematografia» fon un neologisme creat a finals del [[sigle XIX]] compost a partir de dos paraules gregues. Per un costat κινή (''kiné''), que significa «moviment» (vore, entre atres, «cinetic», «[[cinemàtica|cinètica]]», «kinesis», «cineteca»); i per un atre de γραφóς (''grafós''). En això s'intentava definir el concepte de «image en moviment».  
  
Com forma de narrar històries o acontenyiments, el cine és un art, i comunament, considerant les sis arts del mon classic, es denomina septim art. No obstant, degut a la diversitat de pelicules i a la llibertat de creació, és dificil definir lo que és el cine hui. No obstant, les creacions cinematografiques que s'ocupen de la narrativa, montage, guionismo, i que en la majoria dels casos consideren al director com el verdader autor, són considerades manifestacions artistiques, o [[cine art]] (cine d'art).
+
Com a forma de narrar històries o acontenyiments, el cine és un art, i comunament, considerant les sis arts del món classic, se'l denomina sèptim art. No obstant, degut a la diversitat de películes i a la llibertat de creació, és difícil definir lo que és el cine hui. No obstant, les creacions cinematogràfiques que s'ocupen de la narrativa, montage, guió, i que en la majoria dels casos consideren al director com el verdader autor, són considerades manifestacions artístiques, o [[cine art]] (cine d'art).
  
Per atra part, a la creació documental o periodistica se la classifica segons el seu genero. A pesar d'açó, i per la participació en documentals i films periodistics de personal en visió propia, única i possiblement artística (directors, fotografs i camarógrafos, entre atres), és molt dificil delimitar la calitat artistica d'una producció cinematografica. L'industria cinematografica s'ha convertit en un negoci important en llocs com [[Hollywood]] i [[Bombay]] (conegut com «[[Bollywood]]»; un vocabulari bàsic de térmens relacionats en el cine d'Asia).
+
Per una atra part, a la creació documental o periodística se la classifica segons el seu gènero. A pesar d'açò, i per la participació en documentals i films periodístics de personal en visió pròpia, única i possiblement artística (directors, fotógrafs i camarógrafs, entre atres), és molt difícil delimitar la calitat artística d'una producció cinematogràfica. L'indústria cinematogràfica s'ha convertit en un negoci important en llocs com [[Hollywood]] i [[Bombai]] (conegut com «[[Bollywood]]»; un vocabulari bàsic de térmens relacionats en el cine d'[[Àsia]]).
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{DGLV|Cine}}
  
 
[[Categoria:Cine]]
 
[[Categoria:Cine]]

Última revisió del 13:09 6 jul 2022

Sala de cine

El cine (abreviatura de cinematógraf o cinematografia) és la tècnica de proyectar fotogrames de forma ràpida i successiva per a crear l'impressió de moviment, mostrant algun vídeo (o película, o film).

La paraula «cine» designa també les sales o teatres en els quals se proyecten les películes. Etimològicament, la paraula «cinematografia» fon un neologisme creat a finals del sigle XIX compost a partir de dos paraules gregues. Per un costat κινή (kiné), que significa «moviment» (vore, entre atres, «cinetic», «cinètica», «kinesis», «cineteca»); i per un atre de γραφóς (grafós). En això s'intentava definir el concepte de «image en moviment».

Com a forma de narrar històries o acontenyiments, el cine és un art, i comunament, considerant les sis arts del món classic, se'l denomina sèptim art. No obstant, degut a la diversitat de películes i a la llibertat de creació, és difícil definir lo que és el cine hui. No obstant, les creacions cinematogràfiques que s'ocupen de la narrativa, montage, guió, i que en la majoria dels casos consideren al director com el verdader autor, són considerades manifestacions artístiques, o cine art (cine d'art).

Per una atra part, a la creació documental o periodística se la classifica segons el seu gènero. A pesar d'açò, i per la participació en documentals i films periodístics de personal en visió pròpia, única i possiblement artística (directors, fotógrafs i camarógrafs, entre atres), és molt difícil delimitar la calitat artística d'una producció cinematogràfica. L'indústria cinematogràfica s'ha convertit en un negoci important en llocs com Hollywood i Bombai (conegut com «Bollywood»; un vocabulari bàsic de térmens relacionats en el cine d'Àsia).

Enllaços externs[editar | editar còdic]