Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright (Richland Center, 8 de juny de 1867 - † Phoenix, 9 d'abril de 1959) fon un arquitecte nortamericà, un dels principals mestres de l'arquitectura del sigle XX. Precursor de l'arquitectura orgànica, fon l'iniciador del moviment Prairie School, desenrollant el concepte Usonià de la vivenda. L'actriu guanyadora de l'Òscar, Anne Baxter, era neta de Wright.
Wright va crear un nou concepte respecte als espais interiors dels edificis, que va aplicar en les seues cases de praderia, pero també en les seues demés obres. Wright rebuja el criteri existent fins a llavors dels espais interiors com a estàncies tancades i aïllades de les demés, i dissenya espais en els que cada habitació o sala s'obri a les demés, en lo que conseguix una gran transparència visual, una profusió de llum i una sensació d'amplitut i obertura. Per a diferenciar unes zones d'unes atres, recorre a divisions de material llauger o a sostres d'altura diferent, evitant els tancaments sòlits innecessaris. En tot això, Wright va establir per primera volta la diferència entre «espais definits» i «espais tancats».
Wright ademés va estudiar en gran atenció l'arquitectura maya i va aplicar un estil reminiscent maya a moltes de les seues vivendes, conegut com Revival Maya.
El 7 de juliol de 2019 la UNESCO va declarar Patrimoni de l'Humanitat huit obres de Frank Lloyd Wright: el Museu Guggenheim de Nova York; el Unity Temple en Oak Park (Illinois); la casa Frederick C. Robie en Chicago; la casa Taliesin en Spring Green (Wisconsin); la casa Hollyhock en Los Àngeles; la casa de la cascada (Fallingwater) en Mill Run (Pennsilvània); la casa Taliesin West en Scottsdale (Arizona); i la primera casa Herbert i Katherine Jacobs en Madison (Wisconsin).
Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]
Hotel Imperial en Tòkio
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Frank Lloyd Wright.