Senyal Real d'Aragó

Senyal Real d'Aragó.

El Senyal real o quatribarrada era l'insígnia personal dels reis aragonesos i representava a la Corona d'Aragó. En orige, esta insígnia no tenia un número definit de barres roges sobre fondo groc, i es coneixen molts eixemples en una, dos, tres, quatre o sis barres.

En este mapa de l'any 1476 s'aprecien la bandera aragonesa, la bandera catalana o de la casa de Barcelona i la bandera del Regne de Valéncia. Tant la Senyera com la bandera de la casa de Barcelona tenen una barra mentres que la bandera aragonesa en té dos.
En este mapa de l'any 1578 apreciem com la Real Senyera Coronada, la bandera dels valencians, té quatre barres, mentres que la de la Casa de Barcelona encara en té tres.
Batalla d'El Puig de Marçal de Sax. La pintura tracta de la conquista de la ciutat de Valéncia per Jaume I. En els trages apareixen les barres duplicades, mentres que en les banderes a lo alt de les torres i la bandera que porta el page du dos barres

La quatribarrada en l'actualitatEditar

Encara que històricament la titularitat de la quatribarrada li pertocaria a Aragó, actualment representa a la Comunitat Autònoma de Catalunya (històricament el Comtat de Barcelona i el restant de comtats catalans), en conte de la Bandera de la Casa de Barcelona, la bandera que per tradició li correspondria.

Encara que la quatribarrada també és bandera oficial de per eixemple localitats valencianes com Ontinyent, Vila-real o Bunyol, la província francesa dels Pirineus Orientals (bassada principalment en el comtat català del Roselló), ademés de que les quatre barres estan integrades en la majoria d'escuts i banderes dels territoris que conformen l'antiga Corona d'Aragó com són les banderes d'Aragó, la de la Casa de Barcelona, la bandera Real Senyera valenciana, la bandera de les Illes Balears, la bandera nacionalista siciliana, la bandera del Roselló, etc.

 
Quatribarrada
 
Senyera del Regne de Valéncia
 
Bandera de la Casa de Barcelona
 
Bandera de les Illes Balears
 
Bandera d'Aragó

CitesEditar

Pero esta tergiversación vergonzosa llega entre otras razones, a la apropiación categórica de la bandera aragonesa de cuatro barras rojas sobre fondo amarillo, armas de los antiguos reyes de la Corona de Aragón e insignia de las más antiguas de toda la antigua Hispania medieval. Por sí misma, es “señal” común a todos los estados miembros de dicha corona, pero ha pasado a ser el distintivo “nacional” catalán por excelencia, cuando si a algún pueblo le corresponde dicho símbolo por derechos históricos, y de antigüedad, es al pueblo aragonés.
'La trampa catalanista en la Corona de Aragón', per Pere Martí i Martínez, membre i professor de Llengua i Cultura de Lo Rat Penat

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar

Commons