Festa nacional d'Espanya

La Patrulla Àguila en la desfilada de 2009.

Festa Nacional d'Espanya és la denominació oficial que rep el Dia nacional d'Espanya o Dia de l'Hispanitat. Se celebra el 12 d'octubre i està regulat per la Llei 18/1987, de 7 d'octubre, l'únic artícul del qual indica:

Es declara Festa Nacional d'Espanya, a tots els efectes, el dia 12 d'octubre.

En l'exposició de motius de la llei s'explica:

La data elegida, el 12 d'octubre, simbolisa la data històrica en la que Espanya, a punt de concloure un procés de construcció de l'Estat a partir de la nostra pluralitat cultural i política, i l'integració dels regnes d'Espanya en una mateixa monarquia, inicia un periodo de proyecció llingüística i cultural més allà dels llímits europeus.

La celebració inclou tradicionalment una desfilada militar al que assistixc el rei, junt a la família real, el president del Govern i atres alts representants de tots els poders de l'Estat, comprenent també els de les autonomies.

El 12 d'octubre, apart de celebrar-se la Festa Nacional d'Espanya o Dia de l'Hispanitat, també se celebra:

El Regne de Valéncia i l'HispanitatEditar

El Regne de Valéncia tingué un paper decisiu tan en la construcció d'Espanya -Compromís de Casp- com en la Conquista d'Amèrica en la figura de Lluís de Santàngel.

En una de les esporàdiques visites que els Reis Catòlics varen fer a Valéncia, concretament en 1489, la reina Isabel la Catòlica va empenyorar les seues joyes per a sufragar la conquista del regne moro de Granada, quedant depositades en la catedral metropolitana. Un atre tant va ocórrer en 1492 quan la reina, aconsellada per l'Escrivà de Ració del rei, el valencià i home ric Lluís de Santangel, va acceptar d'este un préstam de 1.140.000 maravedís en el que es va finançar la conquista i descobriment d'Amèrica per Cristóbal Colón.

Diu la Crhónica:

Y porque los reyes no tenían dineros para despachar a Colon, les prestó Luis Santángel, su escribano de Ración, seis cuentos de maravedíes, que son en cuenta más gruesa diez y seis mil ducados... Tomaron prestados los reyes al cavallero valenciano luis Santangel, escrivano de Ración de la Corona de Aragón.

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar