Canvis

4411 bytes afegits ,  21:55 25 maig 2016
sense resum d'edició
Llínea 19: Llínea 19:     
En 1728 va morir Stella, i Swift va sofrir una severa depressió. Va morir en 1745, deixant la major part de la seua fortuna als pobres i disponent que es construïra a les seues expenses un manicomni.
 
En 1728 va morir Stella, i Swift va sofrir una severa depressió. Va morir en 1745, deixant la major part de la seua fortuna als pobres i disponent que es construïra a les seues expenses un manicomni.
 +
 +
 +
'''Curiositats sobre la seua obra'''
 +
 +
La seua novela Els viages de Gulliver va tindre una influència determinant en autors radicals anglesos com William Godwin i Thomas Paine.
 +
 +
Se li considera el creador del nom de dòna Vanessa, que goja actualment de gran popularitat. En 1713 va escriure un llarc poema, Cadenus and Vanessa, publicat com a llibre en 1726, que conté en el seu títul un anagrama i un neologisme. Cadenus és anagrama de Decà, Swift era deà/decà. El neologisme és Vanessa, en referència secreta a Esther Vanhomrigh. En les inicials del seu llinage i el seu nom (Van- i És-) va formar el seu renom. No existix registre algun del nom Vanessa abans d'açò.
 +
 +
Oficialment, les dos llunes de Mart (Fobos i Deimos) varen ser descobertes en 1877 per l'astrònom Asaph Hall, qui va poder vore-les des de l'Observatori Naval dels Estats Units, prop de Washington. No obstant, més de cent cinquanta anys abans Swift les havia descrit en prou exactitut en Els viages de Gulliver. Les coincidències en tamany, distàncies i velocitat de rotació en els satèlits mencionats en el relat són prou grans i, no obstant, l'òptica disponible durant la vida de Swift, no permetia vore eixos cossos celests tan menuts i que se separen tan poc de l'esfera de Mart.
 +
 +
Curiosament Voltaire (1694-1778) també va mencionar als dos satèlits de Mart en la seua obra Micromegas, un conte publicat en 1752 que descriu a un ser originari d'un planeta de l'estrela Siri, i del seu companyer del planeta Saturn.
 +
 +
Per estes coincidències, els dos majors cràters en Deimos (d'uns 3 km de diàmetro cadascun) varen ser batejats com "Swift" i "Voltaire".
 +
 +
 +
'''Bulo d'Isaac *Bickerstaff'''
 +
 +
En l'edició de 1708 del seu almanac, John Partridge, astrolec molt conegut de la seua época, es va referir sarcasticament a la Iglésia d'Anglaterra com "La Iglésia infalible", lo que va atraure l'atenció del clerc Jonathan Swift.
 +
 +
Swift va inventar un personage fals, Isaac Bickerstaff, i va publicar en eixe pseudonim el seu famós Predictions for the Year 1708: “…yo pronostique solemnement que eixe vulgar escritor d'almanacs cridat Partridge, les prediccions dels quals són sempre vago, imprecises i errònees, morirà exactament el 29 de març, per lo que li recomane que pose els seus assunts en orde”.
 +
 +
Partridge va publicar en resposta una carta en la que assegurava que eixe Isaac Bickerstaff no era més que un astrolec de poca monta desijós de fama. El dia 30, Swift va publicar una atra carta anònima, en la que el supost autor relata cóm Partridge havia emmalaltit quatre dies abans i havia fallit en la seua residència a les 7:05 pm del dia 29 de març. La carta va ser publicada per atres escritors i periòdics, que la varen creure certa.
 +
 +
John Partridge es va afanyar a desmentir en una nova carta la mentira. Pero va ser inútil: el nom de John Partridge es va retirar del registre oficial, en lo que oficialment se li donava per mort, i tot lo món va creure que realment havia fallit, inclosos molts admiradors que es varen agrupar a la porta de la seua casa per a una vigília, i fins a enterradores que es varen acostar per a fer-se càrrec de les pompes fúnebres del famós astrolec.
 +
 +
A partir d'eixe moment, la carrera de John Partridge va caure en picat i va tindre que deixar de publicar el seu almanac en caure les seues vendes. Els seus detractors, que eren molts (puix Partridge havia indignat tant als seguidors de la Iglésia com a aquells la mort dels quals havia predit, als anti-whigs i a els que pensaven que l'astrologia era una completa patranya), varen continuar en el bulo com a venjança.
 +
 +
Swift va usar l'pseudonim de Bickerstaff per última volta en 1709 en Una reivindicació d'Isaac Bickerstaff. En ella aportava supostes proves de la mort de Partridge. Una d'elles, que era “impossible que cap home viu poguera haver escrit tanta bazofia“.
 +
 +
 +
'''Obres principals'''
 +
 +
* La batalla entre els llibres antics i els moderns (The Battle of the Books), 1704.
 +
* Història d'una barrica (A Tale of a Tub), 1704.
 +
* El comportament dels aliats (On the Conduct of the Allies), 1711.
 +
* El conte del tonel, 1713.
 +
* Cartes del panyero (Drapier's Letters), 1724.
 +
* Els viages de Gulliver (Gulliver's Travels), 1726.
 +
* Una modesta proposició per a impedir que els fills dels pobres d'Irlanda siguen una càrrega per als seus pares o per al país (A Modest Proposal), 1729.
304

edicions