Canvis

330 bytes afegits ,  06:50 20 ago 2013
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  +
 
Es coneix com '''Hispània Romana''' als territoris de la [[Península Ibèrica]] durant el periodo històric de dominació [[Antiga Roma|romana]].
 
Es coneix com '''Hispània Romana''' als territoris de la [[Península Ibèrica]] durant el periodo històric de dominació [[Antiga Roma|romana]].
   −
Este periodo es troba comprès entre 218 a. de C. (data del desembarcament romà en [[Empúries]]) i els principis del [[segle V]] (quan entren els [[visigots]] en la Península, substituint a l'autoritat de Roma). Al llarg d'aquest extens període de set segles, tant la població com l'organisació política del territori hispànic van sofrir profunds i irreversibles canvis, i quedaria marcat per sempre amb la inconfusible empremta de la cultura i els costums romans.
+
Este periodo es troba comprés entre 218 a. de C. (data del desembarc romà en [[Ampúries]]) i els principis del [[segle V]] (quan entren els [[visigots]] en la Península, substituint a l'autoritat de Roma). Al llarc d'este extens periodo de set segles, tant la població com l'organisació política del territori hispànic van sofrir profunts i irreversibles canvis, i quedaria marcat per sempre en la inconfonible influencia de la cultura i els costums romans.
   −
De fet, després del periodo de conquestes, Hispània es va convertir en una part fonamental del [[Imperi romà]], proporcionant a aquest un enorme cabal de recursos materials i humans, i sent durant segles una de les parts més estables del món romà i bressol d'alguns governants de l'imperi.
+
De fet, després del periodo de conquestes, Hispània es va convertir en una part fonamental del [[Imperi romà]], proporcionant a este un enorme cabal de recursos materials i humans, i sent durant segles una de les parts més estables del món romà i breçol d'alguns governants de l'imperi.
   −
El procés d'assimilació de la manera de vida romà i la seua cultura pels pobles sotmesos es coneix com a romanisació. L'element humà va ser el seu més actiu factor, i l'eixèrcit el principal agent integrador.
+
El procés d'assimilació de la manera de vida romà i la seua cultura pels pobles somesos es coneix com a romanisació. L'element humà va ser el seu més actiu factor, i l'eixèrcit el principal agent integrador.
 
   
 
   
La societat hispana es va organitzar com la de la resta de l'Imperi romà, en homes lliures i esclaus. Els homes lliures podien participar al govern, votar en les eleccions i ser propietaris de terres. Els esclaus, en canvi, no tenien cap dret i eren propietat d'algun home lliure. Les dones podien ser lliures o esclaves, però no tenien els mateixos drets que els homes.
+
La societat hispana es va organisar com la de la resta de l'Imperi romà, en homes lliures i esclaus. Els homes lliures podien participar al govern, votar en les eleccions i ser propietaris de terres. Els esclaus, en canvi, no tenien cap dret i eren propietat d'algun home lliure. Les dones podien ser lliures o esclaves, pero no tenien els mateixos drets que els homes.
 +
 
 +
===Vínculs externs===
 +
* [http://historia.libertaddigital.com/el-fin-de-la-hispania-romana-1276239942.html La fi de la Hispània romana].
 +
* Fe Bajo Álvarez: ''Els últims hispanoromans''.
 +
** [http://germanicus.com.ar/Los_ultimos_hispanorromanos/index.htm Text espanyol].
 +
 
 +
[[Categoria:Hispània romana| ]]
 +
[[Categoria:Províncies romanes]]
6408

edicions