Canvis

6753 bytes afegits ,  12:16 16 abr 2010
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  +
L'esmeralda o ''''esmaragda''' és una varietat del mineral denominat [[berile]] que junt en este conté [[crom]] i [[vanadi]], que li donen el seu característic [[color]] [[vert]] i una [[durea]] que s'acosta a 8 en la [[escala de Mohs]]. Este mineral és un ciclosilicat, i el seu [[pes específic]] oscila entre 2,65 i 2,90. És un [[silicat]]  de [[berili]]  i [[alumini]]  en [[crom]] en fòrmula química Be<sub>3</sub>al<sub>2</sub>(SiO<sub>3</sub>)<sub>6</sub>.
    +
És una [[pedra preciosa]] molt valorada a causa de la seua rarea, puix des de l'antiguetat es van descobrir pedres precioses de color vert com la [[malaquita]], pero l'esmaragda és l'única [[Cristal|cristalina]]. El seu nom, possiblement [[Persia|persa]], significa [[pedra]] vert i el seu vert és tan especial que, en el seu honor, se li denomina [[verda esmaragda]].
 +
 +
Es troba en gran quantitat en [[Colòmbia]] ([[Muzo]], Borbur, Otanche i [[Quípama]]) i [[Brasil]], també en menor grau en [[Zàmbia]], on els [[jaciment]]s són menys voluminosos pero de major qualitat. El major productor de esmaragdes en el món és [[Colòmbia]] seguit per [[Brasil]].
 +
 +
En el desert oriental profunt de [[Egipte]], no molt llunt del [[Mar Rojo]], hi ha unes mines que possiblement van ser explotades fa 3.500 anys. Molts anys després del descobriment de les esmeraldes, [[Cleopatra VII|Cleopatra]] va arribar a posseir eixes mines, puix sentia una especial fascinació per estes pedres. {{cita requerida}}
 +
 +
En l'atre [[hemisferi]], de moltes mines de [[Brasil]] s'extrauen grans quantitats de [[aiguamarina]], una altra pedra preciosa (encara que de menor valor comercial que l'esmaragda) el nom de la qual prové del paregut de la seua coloració en la del mar. A pesar de les seues diferències en el preu, l'esmaragda i l'aiguamarina tenen molt en comú: estan fetes del mateix [[mineral]]. La diferència en colors és causada per les impurees que li donen a cada una d'elles el seu color característic.
 +
 +
Tant la maragda com l'aiguamarina estan formades per un mineral cridat ''[[berile]]'', que és [[incolor]] quan es troba pur. És una chicoteta quantitat de [[crom]] el que li dóna a la maragda el seu intens color [[verd]], mentres que el [[ferro]] s'encarrega de donar-li els seus llaugers matisos blavosos a l'aiguamarina. No obstant, l'incolor [[berile]] pot ser també "vestit" en atres colors: Depenent del seu [[càrrega elèctrica]], les impureses de [[manganés]] en [[berile]] poden arribar a produir gemes de color de rosa o roges. I la presència de [[ferro]] en el [[berile]] no sols produïx aiguamarines, sino que algunes vegades s'obté una varietat de berili pintada en un groc intens.
 +
 +
Mereix una menció especial la maragda ''tafona'', que es troba en algunes mines de [[Colòmbia]], per la seua estranya forma d'estrela a causa del creiximent del vidre en unes quantes direccions.
 +
 +
== Coloració dels minerals ==
 +
[[Archiu:Maragda-1-.jpg|thumb|300px|right|Esmeralda.]]
 +
 +
Per la seua coloració, els minerals poden classificar-se com:
 +
 +
* ''Alocromátics''. Els minerals que, com el [[berile]], són capaços d'adoptar més d'una coloració, reben el nom de [[alocromátic]]s (que significa alguna cosa així com "pintats per atres".) Estos minerals deuen el seu color a chicotetes quantitats d'impurees, que són usualment metalls: [[ferro]], [[crom]], [[coure]], [[vanadi]] i [[manganés]]. Hi ha certs minerals alocromáticos que poden posseir pràcticament cada color imaginable, i inclús poden albergar a molts colors en un sol [[vidre]].
 +
* ''Idiocromáticos''. D'atra banda, els [[minerals idiocromátics]] (terme que més o menys significa "autopintats") són sempre del mateix color. Esta classe de minerals també deuen el seu color a certs elements. En este cas, no obstant, eixos elements constituïxen una part essencial de la composició dels minerals en si. De manera que no poden ser considerats com a impurees. Molts minerals metàlics són idiocromátics. Els seus colors solen variar llaugerament a causa de la presència de chicotetes quantitats d'atres metals. El [[or]], per eixemple, és menys groc quan es mescla en un poc de [[plata]], i més rosat quan és mesclat junt en [[coure]].
 +
* ''Pseudocromàtics''. Existix encara un tercer tipos de minerals que reben el nom de [[minerals pseudocromàtics]] (o "de color fals"), la coloració del qual prové de l'estructura física del [[vidre]]. Un dels [[minerals pseudocromàtics]] més coneguts és el [[ópal]], el qual està format per capes microscòpiques d'esferes de [[sílice]]. Açò ocasiona que, al passar a través d'un [[ópal]], la llum se separe en els colors que la componen, més o menys de la mateixa manera com ocorre quan es reflectix en una capa de [[oli]] sobre el [[aigua]].
 +
 +
Aixina les coses, un metal com el [[ferro]] pot pertànyer tant als [[minerals alocromátics]] com als [[minerals idiocromátics]]. En el primer cas és considerat com una impurea, mentres que en el segon forma part intrínseca del mineral pintat.
 +
[[Archiu:Beryl emeralds cut XH.jpg|200px|thumb|Esmeraldas polides.]]
 +
El color d'alguns minerals pot canviar, ya siga de manera natural o en un poc de la nostra ajuda. Baixos nivells de [[radiació]] (que es troben sovint en la naturalea) poden contribuir a enfosquir alguns minerals incolors. Els mateixos beriles de color groc verdós són ara tractats en calor per a donar-los una coloració més blavosa.
 +
 +
Sense cap dubte, estes manipulacions modernes podrien haver-los estalviat molts patiments a aquells hòmens, els que treballaven incansablement dia i nit en les mines de [[Egipte]] per a complaure a [[Cleopatra]]. Encara que el número més gran de mines de maragdes es troba en el departament de [[Boyacá]], [[Colòmbia]].
 +
 +
== Maragdes famoses ==
 +
* [[Maragda Gachalá]]: Una maragda de 858 [[quilat]]s. Fon trobada en [[1967]] en la mina Vega de Sant Joan en el municipi de Gachalá del departament de Cundinamarca, [[Colòmbia]].
 +
 +
== Veja també ==
 +
* [[Robí]]
 +
* [[Citrí]]
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
* [http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/minerals/emerald.html Fotografies d'esmaragdes famoses]
 +
* [http://riie.com.ar/?a=31599 Maragda, pedra preciosa de tons verts, procedència, característiques, orige]
 +
* [http://www.esmeraldascolombia.com/index.Html Història de la Maragda]
 +
* [http://www.ige.Org Institut Gemológic Espanyol] Cursos i conferències sobre gemes i joyes. Certificats de qualitat de gemes.
 +
* [http://www.joyaestilo.es/esmeralda-piedras-preciosas-de-color-verde.Html Maragdes] Maragdes famoses.  Cures i consells per a la conservació de les maragdes.
 +
 +
{{EL}}
 +
 +
[[Categoria:Grup VIII]]
 +
[[Categoria:Gemes]]
 +
[[Categoria:Minerals d'alumini]]
 +
[[Categoria:Minerals  de berili]]
 +
[[Categoria:sistema hexagonal]]