Canvis

sense resum d'edició
Llínea 4: Llínea 4:     
== Història ==
 
== Història ==
Els orígens de la A.Ll.A es remonten a finals del sigle XVIII, quan Jovellanos (Xovellanos) i el canonge González de Posada intercanvien correspondència sobre la mateixa en 1791. El proyecte de Jovellanos no pogué portar-se a la realitat degut al seu desterro en [[Mallorca]].
+
Els orígens de la A.Ll.A es remonten a finals del [[sigle XVIII]], quan Jovellanos (Xovellanos) i el canonge González de Posada intercanvien correspondència sobre la mateixa en [[1791]]. El proyecte de Jovellanos no pogué portar-se a la realitat degut al seu desterro en [[Mallorca]].
   −
En els anys 1920 es creà la Real Acadèmia Asturiana de les Arts i les Lletres (Real Academia Asturiana de les Artes y les Lletres), auspiciada per gent com [[Pin de Pría]]. Es dividia en quatre seccions, i son principal objectiu era realisar un diccionari i una gramàtica asturianes i publicar una revista. Les demés seccions tenien com a fi el promocionar la lliteratura, el teatre i la música asturianes.
+
En els anys [[1920]] es creà la Real Acadèmia Asturiana de les Arts i les Lletres (Real Academia Asturiana de les Artes y les Lletres), auspiciada per gent com [[Pin de Pría]]. Es dividia en quatre seccions, i son principal objectiu era realisar un diccionari i una gramàtica asturianes i publicar una revista. Les demés seccions tenien com a fi el promocionar la lliteratura, el teatre i la música asturianes.
   −
En la tornada de la democràcia a Espanya, l'ent pre-autonòmic, el Consell Regional, aprova la creació de l'actual acadèmia, que es fundaria el 15 de decembre de 1980. Els seus fins eren l'investigació i normalisació gramatical de les diferents varietats de l'asturià, inventariar el seu lèxic, promoure la seua difusió, regularisar la seua ensenyança, fomentar el seu us com a mig d'expressió dels asturians, promoure concursos lliteraris i realisar estudis llingüístics.
+
En la tornada de la democràcia a [[Espanya]], l'ent pre-autonòmic, el Consell Regional, aprova la creació de l'actual acadèmia, que es fundaria el 15 de decembre de [[1980]]. Els seus fins eren l'investigació i normalisació gramatical de les diferents varietats de l'asturià, inventariar el seu lèxic, promoure la seua difusió, regularisar la seua ensenyança, fomentar el seu us com a mig d'expressió dels asturians, promoure concursos lliteraris i realisar estudis llingüístics.
   −
[[Xosé Lluis García Arias]] fon el president des de la seua fundació fins a l'any 2001. La seua successora en el càrrec és [[Ana Cano]]. L'acadèmia té 21 membres de número, 19 membres corresponents i 15 acadèmics d'honor.
+
[[Xosé Lluis García Arias]] fon el president des de la seua fundació fins a l'any [[2001]]. La seua successora en el càrrec és [[Ana Cano]]. L'acadèmia té 21 membres de número, 19 membres corresponents i 15 acadèmics d'honor.
 
   
 
   
  
124 718

edicions