Canvis

Pàgina nova, en el contingut: «El '''conflicte israelita-palestí''' és un dels enfrontaments més prolongats i complexos de l'història contemporànea, en raïls històriques, religioses, p…»
El '''conflicte israelita-palestí''' és un dels enfrontaments més prolongats i complexos de l'història contemporànea, en raïls històriques, religioses, polítiques i culturals profundes que han generat una série de guerres, enfrontaments i negociacions fallanques a lo llarc de més d'un sigle.

=== Orígens Històrics ===

==== Periodo Otomà i Mandat Britànic ====

Abans del sigle XX, la regió de [[Palestina]] formava part de l'[[Imperi Otomà]]. En el colapse de l'imperi despuix de la [[Primera Guerra Mundial]], el territori va passar a ser administrat pel [[Regne Unit]] baix el [[Mandat Britànic de Palestina]], establit en 1920. Durant este periodo, varen sorgir tensions entre la creixent població judeua, impulsada pel moviment [[sionisme|sioniste]], i la població àrap palestina.

==== Declaració Balfour i l'Increment de l'Immigració Judeua ====

En 1917, la [[Declaració Balfour]] va expressar el respal britànic per a l'establiment d'un "llar nacional per al poble judeu" en Palestina, la qual cosa exacerbà les tensions entre judeus i àraps. L'immigració judeua va aumentar significativament durant les décades de 1920 i 1930, lo que va dur a enfrontaments intercomunitarios i disturbis.

=== Conflictes i Guerres ===

==== Guerra de 1948 ====

En 1947, la [[Organisació de les Nacions Unides|ONU]] va aprovar un pla de partició per a Palestina, que proponia la creació d'estats àrap i judeu separats. Els líders judeus varen acceptar el pla, pero els àraps palestins i els estats àraps veïns ho varen rebujar. Despuix de la declaració d'independència del [[Estat d'Israel]] el 14 de maig de 1948, va esclatar la [[Guerra àrap-israelita de 1948]], resultant en la victòria israelita i la creació d'un gran número de refugiats palestins.

==== Guerra dels Sis Dies ====

En juny de 1967, Israel va lluitar contra [[Egipte]], [[Jordània]] i [[Síria]] en la [[Guerra dels Sis Dies]]. Com a resultat, [[Israel]] va ocupar la [[Franja de Gaza]], la [[Cisjordània]], [[Jerusalem Est]] i els [[Alts del Golan]]. Estos territoris seguixen sent punts focals del conflicte actual.

=== Procés de Pau i Obstàculs ===

Des de la década de 1990, hi ha hagut varis intents de resoldre el conflicte a través de negociacions, incloent els [[Acorts d'Oslo]] (1993) i la [[Cim de Camp David (2000)]]. No obstant, qüestions clau com l'estatus de Jerusalem, el dret de tornada dels refugiats palestins i les fronteres definitives han impedit alcançar un acort definitiu.

=== Situació Actual ===

El conflicte seguix sent una font de tensió i violència en la regió. La [[Franja de Gaza]] i la [[Cisjordània]] estan baix diferents nivells de control i administració, en [[Hamás]] governant Gaza i la [[Autoritat Nacional Palestina]] administrant parts de Cisjordània. Els assentaments israelites en territoris ocupats, els bloquejos i les operacions militars continuen afectant la vida quotidiana de les persones en abdós costats del conflicte.

=== Vore també ===
* [[Història del conflicte àrap-israelita]]
* [[Acorts d'Oslo]]
* [[Procés de pau en Orient Mig]]


=== Enllaços externs ===
* [https://www.un.org/unispal/portal.html United Nations Information System on the Question of Palestine (UNISPAL)]
* [https://www.btselem.org/ B'Tselem - The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories]

[[Categoria: Israel]]
[[Categoria: Palestina]]
[[Categoria: Guerres]]
121

edicions