Canvis

3028 bytes afegits ,  23:59 29 dec 2009
Pàgina nova, en el contingut: «Un '''títul nobiliari''' és un privilegi llegal concedit des d'antic, que distinguix als membres de la noblea. Els privilegis otorgats per la noblea són h...».
Un '''títul nobiliari''' és un privilegi llegal concedit des d'antic, que distinguix als membres de la [[noblea]].

Els privilegis otorgats per la noblea són hui quasi exclusivament [[protocol|protocolaris]], pero durant l'[[Edat Mija]] van constituir la base del [[feudalisme|sistema feudal]], organisant la possessió de la terra i les relacions de [[vassallage]]. Hui sobreviuen únicament en els països de règim [[monàrquic]]: [[Andorra]], [[Bèlgica]], [[Dinamarca]], [[Espanya]], [[Gran Bretanya]], [[Liechtenstein]], [[Luxemburc]], [[Mónaco]], [[Noruega]], [[Països Baixos]] i [[Suècia]], en la [[Ciutat del Vaticà|Santa Seu]] i en la [[Sant Marí|República de San Marí]].

Els títuls nobiliaris tenen, majoritàriament, caràcter hereditari, la successió recau en el fill o filla primogènit de l'anterior posseïdor i el seu us s'estén als consorts llegítims. En la majoria dels països que mantenen una llegislació nobiliària en vigor, com Espanya o Gran Bretanya els títuls no poden ser objecte de transaccions comercials i el seu us indegut o usurpació estan penalisats per la Llei.

== Abolició de la noblea ==

En França van ser abolits en diverses ocasions i restaurats posteriorment des de la [[Revolució francesa]] fins a la III República en [[1870]]. Actualment, a pesar de no tindre cap privilegi, són llegals alguns títuls i estan regulats des de 1986 pel Ministeri de Justícia a través de l'Oficina de Dret Civil General (''Bureau Du droit civil général''). En atres repúbliques com [[Rússia]] des de [[1917]], les resultants del dissolt [[Imperi austro-hongarés]] des de [[1918]], [[Alemanya]] des de [[1919]], [[Itàlia]] des de [[1947]] o [[Grècia]] des de [[1974]] els títuls nobiliaris també van quedar abolits i el seu us no és reconegut per cap institució dels dits estats, estant en alguns cassos llegalment prohibit el seu us com en [[Àustria]].

En [[Espanya]] els títuls nobiliaris van ser llegalment abolits durant la [[Segona República Espanyola|II República]], per mig de la [[Constitució de la República Espanyola de 1931|Constitució]] aprovada el [[9 de decembre]] de [[1931]]. Esta abolició va finalisar de facto en [[1939]] si be no es va fer efectiva fins a la promulgació de noves lleis [[Franquisme|franquistes]] en [[1947]]. Hi ha la costum per part de les revistes del cor, en especial del [[Hola!]], i d'alguns mijos de comunicació, d'utilisar títuls nobiliaris abolits per a referir-se a personages de la prensa rosa com [[Carmen Cervera]] com ''"baronesa Thyssen"'', [[Ernesto de Hanover]] com ''"príncip d'Hanóver"'' o [[Alessandro Lecquio]] com ''"comte Lecquio"'', pero tots els títuls nobiliaris que no són d'Espanya no tenen validea llegal en el país i tampoc en els països d'orige si van ser abolits, com és el cas.

== Vore també ==
* [[títuls nobiliaris d'Espanya]]
* [[títuls nobiliaris de Portugal]]
* [[títuls nobiliaris de França]]
* [[títuls nobiliaris del Regne Unit]]


[[Categoria:títuls nobiliaris| ]]