Canvis

3250 bytes afegits ,  07:48 22 nov 2023
sense resum d'edició
Llínea 22: Llínea 22:  
Està casada i té dos filles.
 
Està casada i té dos filles.
   −
(Pàgina per completar)
+
== Activisme ==
 +
 
 +
Maite Pagaza s'ha especialisat en activisme per la llibertat i els drets humans, aixina com contra el terrorisme i el fanatisme. Ha participat en diferents moviments socials i iniciatives per la llibertat tant en Espanya com en atres països. Ha segut reconeguda en múltiples guardons i en l'any [[2005]] va formar part d'una candidatura colectiva al [[Premi Nobel de la Pau]].
 +
 
 +
== Resistència front a ETA ==
 +
 
 +
Ha treballat activament per l'associacionisme cívic de respal a les víctimes del terrorisme en Espanya. El seu treball en este camp s'ha complementat en la seua funció com a presidenta de la [[Fundació de Víctimes del Terrorisme]] i posteriorment en el [[Colectiu de Víctimes del Terrorisme]] (COVITE).
 +
 
 +
La seua llabor ha segut reconeguda en diversos guardons com el Premi Sájarov als Drets Humans en [[2000]] —com a membre de ¡Basta Ya!— o la Medalla de l'Orde del Mèrit Constitucional en [[2003]]. No obstant, el seu posicionament públic contra el terrorisme li va supondre un elevat grau d'acossament, amenaces i agressions de violència física i simbòlica, veent-se obligada a viure baix escolta policial durant 13 anys i a abandonar el seu lloc de residència per a traslladar-se, junt a la seua família, fòra del [[País Vasc]].
 +
 
 +
Despuix de la seua incorporació al [[Parlament Europeu]], Pagazaurtundúa ha continuat en l'activisme per la dignitat i justícia per a les víctimes de la banda terrrorista [[ETA]].
 +
 
 +
== Plataforma ''¡Basta Ya!'' ==
 +
 
 +
En l'any [[1999]] participà en la fundació de la plataforma d'iniciativa ciutadana ¡Basta Ya!, mereixedora en l'any [[2000]] del Premi Sájarov als Drets Humans que concedix el Parlament Europeu. El seu germà, Joseba Pagazaurtundúa, militant del Partit Socialiste d'Euskadi i membre fundador de la plataforma ¡Basta Ya!, fon assessinat per ETA en [[2003]].
 +
 
 +
La plataforma ¡Basta Ya!, estava formada per intelectuals, polítics i ciutadans vascs de diversa ideologia i ocupació. Tots ells compartien el triple propòsit d'opondre's al terrorisme en qualsevol de les seues formes, recolzar a les seues víctimes, i defendre l'[[Estat de Dret]], la [[Constitució Espanyola]] i l'[[Estatut d'Autonomia del País Vasc]]. Atres destacats membres de l'iniciativa foren [[Fernando Savater]], [[Joseba Pagazaurtundúa]] (assessinat per ETA en 2003), [[Consuelo Ordóñez]], [[Arcadi Espada]], [[Carmen Iglesias]], [[Javier Urguizu]], [[Mikel Azurmendi]], [[Iñaki Ezkerra]], [[Agustín Ibarrola]], [[María San Gil]] o [[Rosa Díez]], entre atres.
 +
 
 +
La plataforma es va caracterisar per dur al terreny de la defensa de les llibertats i contra el terrorisme formes noves i dinàmiques d'activisme i reivindicació: manifestacions, caravanes, pegades de cartells o publicació d'una revista en llínea.
 +
 
 +
El 13 de decembre de l'any 2000, en sessió solemne en Estrasburc, el premi Sájarov fon arreplegat pel filòsof Fernando Savater, líder natural del grup, qui explicava aixina el perqué de l'iniciativa:
 +
 
 +
{{Cita|Hem eixit al carrer i hem alçat les nostres veus perque estem convençuts de que, quan la democràcia està en perill, els ciutadans no poden refugiar-se en el seu anonimat i esperar mansament a que tot es resolga en les altes esferes del poder polític.}}
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
26 914

edicions