Canvis

4619 bytes afegits ,  19:19 11 nov 2023
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
'''Eugenio Montes Domínguez''' ([[Vigo]], [[23 de novembre]] de [[1900]] - † [[Madrit]], [[28 d'octubre]] de [[1982]]), fon un escritor, periodiste i polític espanyol de marcada significació catòlica que escrigué en gallec i en castellà. En els anys de la [[II República espanyola|Segona República]] es mogué políticament entre el grup d'[[Acció Espanyola]] i la [[Falange]]. Posteriorment fon un dels intelectuals més destacats en el seu adheriment al [[Franquisme|règim franquiste]].
 
'''Eugenio Montes Domínguez''' ([[Vigo]], [[23 de novembre]] de [[1900]] - † [[Madrit]], [[28 d'octubre]] de [[1982]]), fon un escritor, periodiste i polític espanyol de marcada significació catòlica que escrigué en gallec i en castellà. En els anys de la [[II República espanyola|Segona República]] es mogué políticament entre el grup d'[[Acció Espanyola]] i la [[Falange]]. Posteriorment fon un dels intelectuals més destacats en el seu adheriment al [[Franquisme|règim franquiste]].
 +
 +
== Biografia ==
 +
 +
Naixqué en la ciutat gallega de Vigo, molt pronte la seua família es va traslladar a [[Bande]], en [[Orense]], per la qual cosa l'escritor es va considerar sempre bandés i orensà.
 +
 +
Estudià el bachillerat en Orense i més tart va iniciar en [[Barcelona]] Filosofia i Lletres i Dret, carreres que va acabar, respectivament, en [[Madrit]] i en Oviedo. Es va doctorar en Filosofia i Lletres en una tesis que fon dirigida per [[José Ortega i Gasset]] en l'[[Universitat Central de Madrit]].
 +
 +
En Madrit freqüentà la tertúlia [[Ultraisme|ultraista]] del café Colonial, animada per [[Cansinos Assens]], lo que li permetria publicar en revistes ultraistes com ''Cervantes'', ''Grecia'', ''Ultra'', ''Perseo'', ''Cosmópolis'' i ''Horizonte''. També va colaborar en la revista en [[llengua gallega]] ''Nós'', dirigida per [[Vicente Risco]], en la que va publicar poemes en gallec, llengua materna en la que Montes va publicar tres llibres: un poemari, ''Versos a tres cás o neto'' ([[1930]]); un llibre de relats, ''O vello mariñeiro toma o sol, e outros contos'' ([[1922]]), i un ensaig, ''Estética da muñeira'' ([[1922]]). També va publicar en atres diaris i revistes gallegues.
 +
 +
A principis de la década de [[1930]], començà a dedicar-se exclusivament al periodisme. Colaborà en ''[[La Gaceta Literaria]]'' i va alcançar notorietat com a corresponsal dels periòdics ''[[ABC]]'' i ''[[El Debate]]'' en vàries capitals europees. 
 +
 +
Durant la [[II República espanyola|Segona República]], va colaborar en els seus artículs en la revista monàrquica ''[[Acción Española (revista)|Acció Espanyola]]'', inspirada en el tradicionalisme catòlic espanyol, l'integralisme lusità i les idees nacionalistes de [[Charles Maurras]]. En l'any [[1933]] fon un dels fundadors de la [[Falange Espanyola]], encara que les seues idees polítiques estaven més prop del [[tradicionalisme monàrquic]] que del [[fascisme]]. Acompanyà a [[José Antonio Primo de Rivera]] en els seus viages a l'[[Alemània]] i a l'[[Itàlia]] nacionalistes ([[1934]]-[[1935]]). També colaborà en els seus artículs i conferències a la difusió de l'ideologia falangista, que diagnosticava una crítica feroç contra el [[lliberalisme polític]], tant en anterioritat a la guerra com durant el desenroll de la mateixa. Fon colaborador del diari falangiste ''[[Arriba España (periòdic)|Arriba España]]'' de [[Pamplona]].
 +
 +
Despuix de la guerra Montes va continuar eixercint com a periodiste, sent corresponsal dels periòdics ''ABC'' i ''[[Arriba (periòdic)|Arriba]]''. Fon, aixina mateix, director de l'Institut d'Espanya en Lisboa. També realisà freqüents gires per [[Hispanoamèrica]] com a conferenciant. Publicà varis llibres d'artículs i ensajos breus: ''El viager i la seua ombra'' ([[1940]]); ''Federico II de Sicília i Alfonso X de Castella'' ([[1943]]); ''Elegies europees'' ([[1949]]), ''L'estrela i l'estela'' ([[1953]]) i ''Discurs a la catolicitat espanyola'' ([[1954]]).
 +
 +
Ademés, escrigué el guio sobre el que es basarien [[José Antonio Nieves Conde]] i [[Gonzalo Torrente Ballester]] per a realisar la película ''Surcos'', una de les obres cinematogràfiques més representatives del neorealisme espanyol.
 +
 +
Estigué casat en Natividad Zaro, titular de la productora de cine Atenea, qui va intervindre també en el guió de ''Surcos''.
 +
 +
Fallí el 28 d'octubre de l'any [[1982]] en el seu domicili del número 16 del madrileny carrer de Gènova, víctima d'una necrosis medular.
 +
 +
== Obra ==
 +
 +
=== En gallec ===
 +
 +
* ''O vello mariñeiro toma o sol, e outros contos'' (Ed. Céltiga, Ferrol, 1922)
 +
* ''Versos a tres cás o neto'' (Ed. Nós, La Coruña, 1930)
 +
 +
=== En castellà ===
 +
 +
* ''El viajero y su sombra, ''Madrid, Cultura Española, 1940
 +
* ''Discurso a la catolicidad española, ''1940
 +
* ''Melodía italiana, ''1943
 +
* ''Federico II de Sicilia y Alfonso X de Castilla, ''1943
 +
* ''Elegías europeas, ''Madrid, Afrodisio Aguado, 1949
 +
* ''La estrella y la estela, ''Ediciones del Movimiento, Madrid, 1953
 +
 +
== Reconeiximents ==
 +
 +
En l'any [[1963]] fon nomenat director de l'Institut d'Espanya en [[Roma]]. En [[1978]] va llegir el seu discurs d'ingrés en la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE), sobre «El romanticisme dels clàssics». El 29 de juny de [[1980]] va llegir el seu discurs de recepció en la [[Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando]] titulat «Miguel Angel en el Jardí dels Medicis».
 +
 +
== Guardons ==
 +
 +
* Gran Creu de l'Orde Imperial de les Fleches Roges (1939).
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Eugenio_Montes Eugenio Montes en Wikipedia]
26 629

edicions