Canvis

Llínea 168: Llínea 168:  
En l'any [[1918]] es crea la Càtedra de Filologia Valenciana en l'Universitat Lliterària de Valéncia, el seu director fon [[Lluís Fullana]].  
 
En l'any [[1918]] es crea la Càtedra de Filologia Valenciana en l'Universitat Lliterària de Valéncia, el seu director fon [[Lluís Fullana]].  
   −
El filòlec i director de la Secció de Llengua de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) [[Voro López]], diu lo següent:  
+
El filòlec i director de la [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes|Secció de Llengua de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV)]] [[Voro López]], diu lo següent:  
   −
{{Cita|Ortografia i gramàtica estaven a punt; Fullana havia publicat en [[1914]] les Normes Ortogràfiques, treball que [[Lo Rat Penat]] li encomanà. El filòlec feu una crida als escritors, enviant qüestionaris en els punts a tractar i en eixe material redactà les normes que s'estudiaren durant huit assamblees i que s'aprovaren pels assambleistes en Lo Rat Penat. El Centre de Cultura Valenciana (hui Real Acadèmia de Cultura Valenciana) s'havia creat en [[1915]] per la Diputació de Valéncia i lo primer que feu fon encomanar al filòlec Lluís Fullana la redacció de la Gramàtica elemental de la llengua valenciana, la primera gramàtica valenciana que hauria de ser considerada BIC (Be d'Interés Cultural). Les lliçons escomençaren en gran assitència de públic i intelectuals. L'alumne [[Felip Mateu]] aixina ho recorda: «Fullana representava l'autèntica gramàtica popular, era un gramàtic docent i no un filòlec en ambicions ni ensuperbides posicions doctrinals, sino l'home eixit del camp, que parlava un valencià correctíssim i ensenyava la gramàtica a base de la pròpia llengua i del llatí». La càtedra fon suprimida durant la dictadura de Primo de Rivera i no fon restaurada al final d'esta.|''Creación de una Cátedra de lengua valenciana'' (''[[Las Provincias]]'', 16.01.2018) per [[Voro López]]}}
+
{{Cita|Ortografia i gramàtica estaven a punt; Fullana havia publicat en [[1914]] les Normes Ortogràfiques, treball que [[Lo Rat Penat]] li encomanà. El filòlec feu una crida als escritors, enviant qüestionaris en els punts a tractar i en eixe material redactà les normes que s'estudiaren durant huit assamblees i que s'aprovaren pels assambleistes en Lo Rat Penat. El Centre de Cultura Valenciana (hui Real Acadèmia de Cultura Valenciana) s'havia creat en [[1915]] per la Diputació de Valéncia i lo primer que feu fon encomanar al filòlec Lluís Fullana la redacció de la Gramàtica elemental de la llengua valenciana, la primera gramàtica valenciana que hauria de ser considerada BIC (Be d'Interés Cultural). Les lliçons escomençaren en gran assitència de públic i intelectuals. L'alumne [[Felip Mateu i Llopis|Felip Mateu]] aixina ho recorda: «Fullana representava l'autèntica gramàtica popular, era un gramàtic docent i no un filòlec en ambicions ni ensuperbides posicions doctrinals, sino l'home eixit del camp, que parlava un valencià correctíssim i ensenyava la gramàtica a base de la pròpia llengua i del llatí». La càtedra fon suprimida durant la dictadura de Primo de Rivera i no fon restaurada al final d'esta.|''Creación de una Cátedra de lengua valenciana'' (''[[Las Provincias]]'', 16.01.2018) per [[Voro López]]}}
    
== 1932 - Les bases d'ortografia valenciana ==
 
== 1932 - Les bases d'ortografia valenciana ==
26 219

edicions