Canvis

1117 bytes afegits ,  10:42 21 nov 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[File:Münster, Park (Weseler Straße) -- 2017 -- 9191.jpg|thumb|200px|right|<center>Narcís</center>]]
 
[[File:Münster, Park (Weseler Straße) -- 2017 -- 9191.jpg|thumb|200px|right|<center>Narcís</center>]]
   −
El '''narcís''' (del [[llatí]] narcissu) és una planta herbàcea anual de la família de les amarilidàcies utilisada en jardineria, en la raïl bulbosa, fulles radicals llargues i puntagudes , flors agrupades de color [[blanc]] o [[groc]] i fruit capsular.
+
El '''narcís''' (del [[llatí]] narcissu) és una planta herbàcea anual de la família Amaryllidaceae originari de la conca mediterrànea i [[Europa]], utilisada en jardineria, en la raïl bulbosa, fulles radicals llargues i puntagudes , flors agrupades de color [[blanc]] o [[groc]] i fruit capsular.
    
Generalment a la flor del narcís se li denomina també narcís.
 
Generalment a la flor del narcís se li denomina també narcís.
 +
 +
== Etimologia ==
 +
El nom prové del jove narcissiste de la [[mitologia grega]] Νάρκισσος (Narkissos) fill del deu ric Cephissus i de la nimfa Leiriope; que es distinguia per la seua bellea.
 +
 +
El nom deriva de la paraula grega ναρκὰο, narkào (‘narcòtic’) i es referix a l'olor penetrant i embriagant de les flors d'algunes espècies (alguns sostenen que la paraula deriva de la paraula persa نرگس i que es pronuncia Nargis, que indica que esta planta és embriagadora).
 +
 +
Els narcisos en [[Amèrica del Nort]] es denominen jonquils, pero parlant en propietat este nom solament es deu aplicar a l'espècie Narcissus jonquilla (L.) Pourr. ex Nyman 1882 (junquillos) i als tàxons pareguts que tenen fulls com els juncs.
 +
 +
== Descripció ==
 +
Els narcisos són plantes bulboses, en fulls i escape basals. Les flors, solitàries o en grups, posseïxen sis tépals petaloides. Els estams, en número de sis, estan insertats en el tubo del perigonio  o en la base de la corona. Els fruts són càpsules trilobuladas que contenen generalment numerosos budells.
    
== Referències ==
 
== Referències ==
40 300

edicions