Canvis

2972 bytes afegits ,  21:27 1 nov 2022
Pàgina nova, en el contingut: «'''Liubliana​''' és la capital i la major ciutat d'Eslovènia. Va sorgir com a campament militar romà de la Legió XV Apollinaris a mitan del sigle I a. C.,…»
'''Liubliana​''' és la capital i la major ciutat d'Eslovènia. Va sorgir com a campament militar romà de la Legió XV Apollinaris a mitan del sigle I a. C., el seu caràcter de ciutat es va consolidar en la fundació de la Colónia Iulia Emona anys més tart.​ Despuix de successives destruccions, en el [[sigle VI]] es varen instalar els antepassats dels eslovens, i en el sigle XI varen caure baix el domini dels francs.​ Des de 1278, despuix de la seua conquista per part de Rodolf I de Habsburgo, la ciutat passà a mans dels Habsburgo, situació que va perdurar fins a l'any 1797.

Durant el periodo napoleònic, Liubliana va ser capital de les Províncies Ilirias i entre 1816 i 1849 lo va ser del Regne d'Iliria. En 1918, despuix de la Primera Guerra Mundial, s'incorpora al Regne dels Serbis, Croates i Eslovens, i despuix de la Segona Guerra Mundial es va convertir en la capital de la República Socialista d'Eslovènia, formant part de Yugoslàvia. En 1991, i despuix d'un conflicte bèlic, Eslovènia es va independisar de Yugoslàvia, sent des de llavors Liubliana la capital del país.

El seu patrimoni històric i monumental, aixina com diverses celebracions culturals que tenen lloc a lo llarc de l'any, entre les que destaca el Festival Internacional d'Estiu, la convertixen en una ciutat receptora de turisme tant nacional com a internacional. Entre els seus monuments més representatius es troben la Catedral, el Castell, l'Iglésia Franciscana de l'Anunciació i el Pont dels Dragons, aixina com el conjunt d'edificis modernistes. L'arquitecte Joži *Plečnik firmà molts dels més destacats edificis de la ciutat.

Liubliana dispon d'una ret desenrollada de carreteres i ferrocarril, ademés de contar en un aeroport en vols internacionals i immers en obres d'ampliació destinades a ampliar la seua capacitat operativa, actualment desbordada.

L'Universitat de Liubliana, fundada en 1919, té la seua sèu en la ciutat, i en el curs 2006-07 contava en més de 63.000 alumnes. La seua biblioteca sumava prop d'1.169.090 llibres en 2004. Conta ademés en distints instituts culturals internacionals, com l'Institut Cervantes (Espanya), British Council (Regne Unit) o Institut Goethe (Alemanya).

Com a capital de l'Estat, Liubliana alberga les sèus del govern (Assamblea Nacional i Consell Nacional), ministeris, institucions i organismes associats, aixina com de la residència oficial del president d'Eslovènia. La ciutat és membre de UCLG, UCUE, Eurocities, URBACT, Civitas Forum, Els Rencontres, European Cities Màrqueting​ i Global Cities Dialogue.​ En el pla econòmic, la ciutat manté una destacada posició a nivell nacional, és sèu del principal mercat de valors del país, del Banc d'Eslovènia i de numeroses empreses nacionals.

En 2016 va ser premiada en el títul Capital Vert Europea.

== Enllaços externs ==
{{commonscat|Ljubljana}}

{{Capitals Europa}}

[[Categoria:Eslovènia]]
[[Categoria:Capitals d'Europa]]