Canvis

2764 bytes afegits ,  14:13 25 ago 2009
Llínea 122: Llínea 122:     
=== Girola ===
 
=== Girola ===
 +
[[Image:Girola de la Catedral de Valencia.jpg|thumb|right|300px|Girola de la Catedral de Valéncia (Panorama).]]
 +
Es una de las partes más antiguas de la catedral, ya que por aquí empezó su construcción el 1262. La girola, espacio destinado para que los fieles puedan deambular a través de las capillas sin interrumpir el culto del Altar Mayor, no es un elemento muy habitual a las iglesias de Valencia, ya que sólo aparece en la catedral y en Santa Catalina.
 +
 +
Primitivamente se podía contemplar el Altar Mayor a través de los arcos del presbiterio (como aún hoy a la iglesia de Santa Catalina, pero se cegaran a raíz de la reforma barroca del ábside del siglo XVII.
 +
 +
És una de les parts més antigues de la catedral, ya que per ací començà la seua construcció el 1262. La girola, espai destinat per a els fidels puguen diambular a través de le scapelles sense interrompir el cult del Altar Major, no és un element molt habitual a les iglésies de Valéncia, ya que sols apareix en la catedral i en [[Santa Cataina]].
 +
 +
Primitívament se podia contemplar el Altar Major a través dels arcs del presbiteri (com encara hui a la iglésia de Santa Catalina, pero se cegaren a arrel de la reforma barroca del àbsit del sigle XVII).
 +
 
==== Capella de la Resurrecció ====
 
==== Capella de la Resurrecció ====
 +
e encuentra en el trasaltar y se llama popularmente la Coveta. Es un bello alto relieve renacentista de la resurrección, de 1510, hecho en piedra alabastrina pulida y abrillantada. La mandó hacer el entonces obispo cardenal de Valencia Rodrigo de Borja, futuro papa Alejandro VI, en memoria de su tío Calixto III. Conserva restos de policromía y del dorado que lo decoraban y ha sido atribuido sucesivamente a Damià Forment, Pedro Berruguete y otros, pero finalmente se ha documentado como de Gregori de Biguerny.
 +
 +
Se troba en el trasaltar i es diu popularment la Coveta. És un bell alt relleu renacentiste de la resurrecció, de 1510, fet en pedra alabastrina pulida i abrillantada. La manà fer el llavors bisbe cardenal de Valéncia Rodrigo de Borja, futur papa Alexandre VI, en memòria al seu tio Calixte III. Conserva rests de policromia i del dorat que el decoraven i ha segut atribuït succesivament a Damià Forment, Pere Berruguet i atres, pero finalment s'ha documentat com de Gregori de Biguerny.
 +
 
==== Sacristia ====
 
==== Sacristia ====
 +
La sacristia és una de les parts més antigues de la catedral, gòtica del sigle XIII. S'encontra en el cantó dret del començament de la girola, en la seua intersecció en el creuer. És un espai de planta quadrada cobert en una revolta de creueria octopartita i trompes en els cantons. Té un gran finestral gòtic de sis metros d'altura que la illumina. Se comunica en atra habitació que és la actual Sala Capitular en la que està la galeria de retrats de tots els prelats de la seu valentina.
 +
 
=== Altar Major ===
 
=== Altar Major ===
 
==== Retaule major ====
 
==== Retaule major ====
2648

edicions